ManşetTürkiye

Deniz Feneri’ne de dokunan yanıyor! – 2

0

Deniz Feneri e.V soruşturmasını yürüten 3 savcı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın kararı ile görevden alındı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, haklarında HSYK tarafından yapılmakta olan incelemeyi gerekçe göstererek Deniz Feneri e.V soruşturmasını yürüren Ankara Cumhuriyet Savcıları Nadi Türkarslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz‘ü görevden aldı. Görevden alınan savcılar yerine 2 yeni savcının görevlendirildiği belirtildi.

HSYK, soruşturmayı yürüten üç savcı hakkında ‘usulsüz soruşturma yürüttükleri’ iddiasıyla inceleme başlatmıştı.

Hazırlık soruşturması devam ederken Ankara Adliyesi’ne gelen müfettişler gizli soruşturma evraklarını incelemişti.

2 gün önce yapılan bir başka değişiklikle de soruşturmadan sorumlu Başsavcıvekili Nuri Yiğit görevden alınmış, yerine HSYK yedek üyesi Harun Kodalak getirilmişti. Harun Kodalak’ın memur suçları savcılığı yaptığı dönemde Almanya’nın, Türkiye’deki zanlıların ifadesini almak için soruşturma savcılarını Ankara’ya gönderme talebini Harun Kodalak’ın reddettiği biliniyor. Bu nedenle Harun Kodalak’ın soruşturmanın başına geçirilmesi, HSYK’nın bütün üyelerinin AKP’ye yakın isimlerden seçildiği bilindiği için, soruşturmaya yargı darbesi yapıldığı yorumları yapılmıştı.

Soruşturma hazırlığı 2,5 yıl sürdü
Deniz Feneri e.V soruşturması, Almanya’daki yargılama sırasında kamuoyuna da yansıyan ciddi iddialara rağmen uzun süre başlatılamamış, iddianamenin Almanca’dan Türkçe’ye çevrilmesinin bile aylar sürmesi tepkilere neden olmuştu.

2011 Temmuz başında, 2,5 yıllık hazırlık tamamlanmış ve düğmeye basılmıştı. 4 ayrı dalgada 20’ye yakın kişi gözaltına alınmıştı. Bunlardan 9’u çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanmıştı. Tutuklanan kişiler arasında eski RTÜK Başkanı Zahit Akman ve Kanal 7 televizyonunun ortakları bulunuyor.

Soruşturmanın çıkış noktasını, Almanya’da Deniz Feneri E.V. Derneği’nce toplanan milyonlarca Euro’nun usülsüz bir şekilde kuryeler aracılığıyla Türkiye’ye sokulduğu iddiası oluşturuyor.

Geçtiğimiz günlerde savcılar, soruşturmanın Türkiye’deki Deniz Feneri Derneği’ne de uzanması kararı alınmıştı. (Sol)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.