ManşetTürkiye

Olmayan örgüte Hopa’da dava!

0

Hopa‘da Başbakan Erdoğan’ın mitinginde çıkan olaylar nedeniyle tutuklananlardan 7 kişiye, “THKP-C örgütünün propagandasını” yapmaktan dava açıldı. Sloganlar, marşlar, afişler ve sol eli yumruk yaparak havaya kaldırmak delil sayıldı.

Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayıs’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın mitinginde, hidroelektrik santrallerini (HES) protesto etmek için toplanan gruba polis gaz bombalarıyla müdahale etmişti. Olayda emekli öğretmen Metin Lokumcu öldürülürken, miting aracının üzerindeki polis Servet Erkan da düşerek yaralanmıştı.

Hopa, Ankara, İstanbul ve İzmir’de Lokumcu’nun ölümünü ve polis müdahalesini protesto etmek için gösteri düzenleyenlerden toplam 36 kişi tutuklandı. Hopa’da tutuklanan 13 kişiden yedisine Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7. maddesinin 2. fıkrasındaki “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan dava açıldı.

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Rasim Karakullukçu’nun hazırladığı iddianamede, Ali Aksu, İbrahim Aksu, Görgü Demirpençe, İdris Akbıyık, Erhan Köse ve Şafak Ustabaş ve Önder Öner’in bir yıldan üç yıla kadar yıl hapsi isteniyor. Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davanın ilk duruşması, 14 Eylül olarak belirlendi.

İddianamede, Artvin İl Emniyet Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün, “Hopa olaylarının yasadışı sol örgütlerce düzenlendiğini” bildirmesi üzerine harekete geçildiği yazıyor. Ardından da yasal kuruluşlar olan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Hopa İlçe Teşkilatı, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ile Halkevleri üyelerinin Başbakan Erdoğan’ın mitingini protesto etmek için toplandığı bilgisi yer alıyor.

İddianamede Hopa’daki olayların başlangıcını, bir inşaata “Ak Partili grubu tahrik edici pankart asılması” olarak açıklandı. Göstericilerin polise sopalarla saldırdığı ileri sürülerek, müdahalenin gerekçesi açıklandıktan sonra da grubun, “Mahir, Hüseyin, Ulaş, kurtuluşa kadar savaş” sloganı attıklarına vurgu yapılıyor.

İsnat edilen suça gerekçe gösterilen diğer deliller ise şöyle:

Olaylar sırasında kimliklerini gizlemek için yüzlerini kapatıp “Gündoğdu Marşı’nı söylemeleri.”

Lokumcu’nun otopsi için götürüldüğü Trabzon Adli Tıp Kurumu’ndan, Hopa’ya getirilişi sırasından toplanan “sol örgüt sempatizanlarının”, üzerinde “yıldızlı yumruk işareti bulunan” ve “Lokumcu Devrimci Yolumuzda Yaşayacak” yazılı pankart açmaları.

Kemalpaşa beldesinde düzenlenen cenaze töreninde “Hepimiz Hopalıyız, hepimiz eşkıyayız”, “Metin Lokumcu ölümsüzdür” gibi sloganlar atılması, “Dev-Genç marşı olarak bilinen” marşın söylenmesi. Tabutun üzerine, “THKP-C Devrimci Yol terör örgütüne ait sözde bayrağın” örtülmesi. Duvara, afişler asılması.

Cenazeye katılanların, “sol ellerini yumruk yaparak havaya kaldırıp” bir dakika saygı duruşunda bulunması. ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ile bağımsız milletvekili adayı Birsen Kaya’nın “örgütsel konuşma yapmaları.”
Hopa’daki davadan Erzurum’da tutuklular

bianet’te Ayça Söylemez’e konuşan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şubesi Genel Sekreteri Avukat Gülşen Uzuner, “Hopalıların yaşam haklarını, su haklarını savundukları ve devrimci düşünceye sahip oldukları için cezalandırıldığını” söyledi. Uzuner, sanıkların, “polisin görevini yapmasını engellemek, polise mukavemet, kamu malına zarar ve toplantı ve gösteri yürüyüş kanuna muhalefet” suçlarından, haklarında Hopa’da açılan soruşturma nedeniyle tutuklu bulunduklarını ancak Erzurum’da da ayrıca bu davadan yargılandıklarını söyledi ve sürecin hukuksuzluğuna dikkat çekti.

Savcı Karakullukçu’nun önce “örgüt üyeliğinden” görevsizlik kararı verdiğini ifade eden Uzuner, “Mağduriyetlerini uzatmak için parçalı dava açıldı” dedi. Uzuner şöyle konuştu: “Dosyayı inceleyemedik, isnat edilecek suçları tahmin ederek savunma hazırlamaya çalışıyoruz. Demokratik hak ve özgürlüklerin kullanılması kapsamında tahliye çıkmasını bekliyoruz.”

(CnnTurk)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.