EkolojiManşet

20 cm’lik olumlu başlangıç

0

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğde değişiklik içeren taslağı hazırladıklarını, buna göre avlanma limitinin lüfer için 14 santimetreden 20 santimetreye, lagos ve orfoz balıkları için 30 santimetreden 45 santimetreye çıkarıldığını bildirdi.

Su ürünleri avcılığına ilişkin, yer, zaman, boy, tür, mesafe, derinlik, avlanma araç ve gereçleri ile ilgili yasal düzenlemeler yaptıklarını belirten Eker, söz konusu düzenlemelerin Su Ürünleri İstişare Kurulu‘nca ilgili kamu ve bilimsel kuruluşların, balıkçı örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınarak yapıldığını anlattı.

Eker, bu düzenlemeleri yaparken kamuoyunun taleplerinin de dikkate alındığını, Türkiye’nin bu alandaki balık varlığı ve gelecekte Türkiye denizlerinde balık avlanabilmesi için bu sirkülerin hassasiyetle, bilimsel kriterlere göre hazırlandığını anlattı.

Bu yıl için su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğde değişiklik taslağı hazırladıklarını, kendisinin imzaladığını bildiren Eker, yeni düzenlemeye göre lüfer için avlanabilir minimum boy yasağının 14 cm’den 20 cm’ye orfoz ve lagosta ise 30 cm’den 45 cm’ye çıkarıldığını kaydetti. Bakan Eker, şöyle devam etti:

”[Düzenlemeyle] 20 cm’den daha küçük olan lüfer balıkları avlanamayacak demektir. Bu da umuyoruz ki, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin lüfer balığında bir artışa yol açar. Önümüzdeki dönemde bunun etkilerini ölçeceğiz. Avlanma limitini 20 cm’ye çıkarmakla lüfer sayısında artış var mı? Bunu göreceğiz, ölçeceğiz. Ona göre gerektiğinde ikinci bir adım atacağız. Çünkü bizim sularımıza has balık türlerini muhafaza etmemiz, bütün kaynağımızı bir günde, 1 sezonda, 1 yılda tüketmememiz ve gelecek kuşaklar için muhafaza etmemiz lazım.”

Eker, yeni düzenlemeyle, lüferin üremelerinin devamlılığının sağlanmasına fırsat verilmesi yanında, çinekop olarak adlandırılan küçük boydaki balıkların avlanmasının engelleneceğini ve bu balıkların biraz daha büyüyüp ekonomik boya geldiklerinde avlanmasının balık varlığının daha iyi değerlendirilmesini sağlayacağını ifade etti.

Konuyla ilgili İstanbul lüfere hasret kalmasın kampanyası yürüten Slow Food Fikir Sahibi Damaklar grubu yöneticisi Defne Koryürek bir açıklama yaparak “değerlendirme sonrası muhalefet hakkımızı koruyarak, bu 20 cm kararını olumlu bir başlangıç sayıyoruz” dedi.

Defne Koryürek’in açıklaması şöyle: Bakanlık bu platformun sesini, burada kaynayan kazanı duydu, ağır da olsa harekete geçti ve bugün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker bir açıklamada bulundu: lüferin 14 cm olan avlanma alt boyunu artık 20 cm.

Bakanlık 20 cm’e hangi bilimsel araştırmayı esas alarak karar verdi, elbette meraktayız. Akademisyenlerimiz değerlendirmek üzere girecekler devreye, şüphesiz..

Bizim “lüferde avlanma alt boyu en az 24 cm olmalı” dememize sebep verilerle, Bakanlığınki neden farklı, neden 20 cm’ı imzaladı Bakan?

Zira bu bir süreç ve doğanın dengesi, üzerinde yaşadığımız, varlığımızın teminatı bu Dünya’nın sürdürülebilirliği, herkesden önce, bize emanet. çocuklarımızın emaneti.

Bu kararı olumlu bir ilk adım olarak değerlendiriyor  ve devamını getirmeyi, tamamına erdiğini görmeyi diliyoruz.

Defne Koryürek Bakan’ın açıklaması sonrası sürece ilişkin de uyarmayı ihmal etmiyor:

1 Eylül itibarı ile devreye girecek 20 cm avlanma alt boyu ile beraber bir kaç husus var ki, takibimize ihtiyaç duyuyor:

– Balıkçılar bu av limitine riayet ede(bile)cek mi?
– 20 cm’in uygulaması ne kadar gerçekçi takip edilecek?
– Yavru barbunlar gibi yavru lüferler, 14-16 cm çinekoplar görecek miyiz tezgahlarda?

Yani, Bakanlık lüferin yokoluşunu bir işaret sayıp denizlere dair korumacı bir politika geliştirecek ve aldığı kararların denetlemesini de sıkı tutacak mı; yoksa bu karar kağıt üzerinde mi kalacak? Biz, herkesden önce biz, takipçisi olmalıyız.

Anlayacağınız “en az 24 cm demiştik biz”, demekle kalmamalıyız. 20 cm’in doğru uygulamasının da  takibinde olmalıyız, denetim zaaflarını tesbit ettiğimizde bizzat düdüğü çalmalı ve talep etmeliyiz.”

(Yeşil Gazete)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.