ManşetTürkiye

AKP’nin Libya politikası: Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez

0

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Muammer Kaddafi’nin kalesi Trablus düşerken Libya’ya kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. “Libya Temas Grubu Dönem Başkanı” görevini de sürdüren Davutoğlu, Etiyopya’dan Bingazi’ye yola çıkmadan önce aralarında ABD’li Hillary Clinton’ın da bulunduğu 11 dışişleri bakanı ile telefonla görüştü.

Davutoğlu, kendisini havaalanında karşılayan Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile görüşmesi sonrası ortak basın toplantısında özetle şunları söyledi: “Son askeri başarılardan sonra Libya devriminin başarıya ulaşacağına herkes kanaat getirdi. İç çatışma gibi bir kaygımız yok. Türkiye tüm imkânlarıyla Abdülcelil’in yanındadır. Ramazan ayında Türk halkının kalplerinin bir yarısı Somali diğer yarısı ise Libya için atıyor.”

Türkiye, Libya’ya 100 milyon doları hibe, 100 milyon doları nakit kredi, 100 milyon doları proje desteği olmak üzere toplam 300 milyon dolar yardım yapıyor. Nakit yardımın şimdiye kadar uçaklarla bavullar içinde gönderildiği öğrenildi. Davutoğlu, bu konuda “Türkiye olarak kendi yöntemlerimizi gerçekleştirdik. Bu yöntemleri kullanmaya devam ederiz” diyerek ayrıntıya girmedi. Davutoğlu, nakit ihtiyacının “en uygun usullerle” karşılandığını anlattı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Bingazi ziyaretinde, Libya’nın önündeki yol haritasını şöyle çizdi:

*Demokratik, özgür bir Libya inşa edilmeli.

* Toprak bütünlüğü çok önemli. Güvenlik ve istikrar kaybedilmemeli.

*Birlik ve beraberlik korunmalı.

*Bir bütün olarak yeniden inşa edilmeli.

*Libya’nın dondurulmuş finans kaynakları serbest bırakılmalı.

*Zengin yeraltı kaynakları ile dünyada yükselen bir yıldız olmalı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.