DoğaManşet

Taş ocaklarına radyasyonlu atık mı dökülüyor?

0

Kocaeli, Körfez Yukarı Hereke mevkiinde bulunan Küçükkaya Maden Şirketi’ne ait taş ocağında açılan dev çukura, bir süre önce kamyonlarla koyu renkli atıklar dökülmeye başlandı. Maden şirketinin, ağır metal içeren bu cürufun içine bertaraf edemediği radyasyon içeren elektrik ark tozu karıştırıp toprağa döktüğü ihbarı üzerine Kocaeli İl Çevre Müdürlüğü ve Jandarma taşocağı bölgesine baskın yaptı. Halen işler durumda bulunan taşocağına giriş ve çıkışlar tutuldu. Valilik, dökülen atıkların zehirli olup olmadığı yönünde inceleme başlattı.

Jandarma ve İl Çevre Müdürlüğü, taşocağı bölgesinde aldıkları önlemlerin ardından dökülen atıkların radyasyon içerip içermediğini ölçmek istedi ancak yanlarında radyasyon ölçme cihazı olmadığı için ölçüm yapmadan bölgeden ayrıldı. Valilik, Radyasyon cihazı bulunan TÜBİTAK ve  İZAYDAŞ ile irtibata geçti. İl Çevre Müdürlüğü`nde radyasyon cihazının bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğunu söyleyen Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altınok, cürufların dökülmesinin derhal durdurulması çağrısında bulundu.

Altınok, “Tespitlerimize göre, mevcut ocak sahasına kapsam dışı faaliyet olarak bir atık dökülmüş. Dökülen atık, demir üretiminden artan cüruf. Ayrıca elektrik ark ocaklarında oluşan ağır metal içeren tozların cürufa karıştırılarak bu sahalara gönderildiği yönünde iddialar var. İhbarımız üzerine bölgeye gelen İlçe Çevre Müdürlüğü`nde radyasyon cihazının bulunmaması bir ayıptır. Yetkililer dökülen cürufa sadece baktılar ve bölgeden ayrıldılar” dedi.

Dökülen atıklarla ilgili bir açıklama yapan Kocaeli Valisi Ercan Topaca ise, iddialarla ilgili olarak araştırma başlattıklarını söyledi. Vali Topaca, “Maalesef bu tür tesislerden çıkan cüruf ve benzeri atıklar sadece bizde değil tüm dünya ülkelerinde sorun. Yapılan bir araştırmada Amerika başta olmak üzere bazı ülkelerde bu maddenin karayollarında asfaltın altına destek malzemesi olarak dökülüyor” diye konuştu.

Topaca, açıklamasına şöyle devam etti: “Amerika`da yapılan bu işlem Türkiye`de kabul edilmemiş. Öğrendiğimize göre firma, cüruf döktüğü alanı satın almış. Fabrikasında çıkan atıkları buraya döküyor. İhbarlar üzerine çevre müdürlüğü ekiplerini gönderdik. Burada radyasyon ölçümü yapılması için de TÜBİTAK`a başvurduk. Hemen sonuç alınmaz, tahlil sonuçlarını bekleyeceğiz. Sonuçlar, kötü çıkarsa gerekli yasal ve cezai bütün işlemleri başlatacağız.”

(Bizim Kocaeli)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.