Dünya

Protestolar Berlin’e sıçradı

0

Arap Baharı‘nın ardından Yunanistan, İspanya ve İngiltere‘de de baş gösteren protestolara Almanya’da da yankı buldu. Hamburg’da geleneksel olarak her yıl yapılan sokak festivalinde göstericilerle polis arasında şiddetli çatışmalar çıktı. Polis 30 kişiyi gözaltına aldı. Berlin’de 140 araç yakıldı, Alman polisi, “İngiltere’deki gibi olaylar için hazırlık yaptıklarını” açıkladı.

Hamburg’daki her yıl Sternschanze semtinde düzenlenen, 10 bin kişinin katıldığı gösterilere bu yıl protestoyla geçti. Hamburg polisinin verdiği bilgiye göre dün gece yarısı solcu göstericilerle polis arasında şiddetli çatışmalar çıktı.

 

Solcu göstericilerin toplanma yeri olarak bilinen, ‘Rote Flora’ adlı merkezin önündeki bazı gençler, polise taş ve molotof kokteyli fırlattı. Ardından çöp konteynerlerini ateşe verdiler. Sokak sakinleri yangını söndürmeyi başardı. Ancak daha sonra gençler konteynerleri yeniden ateşe verdi. İlerleyen dakikalarda bazı göstericiler, çekiç ve delici aletlerle bir banka şubesinin camlarını kırdılar, bankanın girişinde yangın çıkardılar. Göstericiler polisten korunmak için kurdukları barikatları ve 4 polis aracını da ateşe verdiler.

 

Polis göstericilere tazyikli suyla müdahale etti. Çıkan çatışmada iki polis memuru hafif yaralandı. Polis 30 göstericiyi gözaltına alırken, bunlardan 20’sinin daha sonra serbest bırakıldığı açıklandı. Hamburg Emniyet Müdürlüğü, olayların bastırılmasında toplam 2 bin polisin görev yaptığı açıkladı.

Öte yandan dün gece başkent Berlin’de yine otomobiller kundaklandı. Berlin polisi dün gece üç otomobilin ateşe verildiği, böylece bu yılın başından beri kundaklanan otomobil sayısının 140’a ulaştığını açıkladı.

Almanya Polis Sendikası Başkanı Rainer Wendt, Bild isimli tabloide yaptığı açıklamada, ülkede ekonomik durumun hızla kötüleştiğini, sosyal problemlerin İngiltere’deki gibi büyük çapta protestolara dönüşebileceğini ifade etmişti.

Wendt, Twitter ve Facebook gibi ayaklanmaların örgütlendiği sosyal paylaşım sitelerini yakından izlediklerini de açıkladı. Berlin polis şefi de Londra’daki gibi olaylara karşı hazırlık yaptıklarını söyledi. Protestocuların başına beş bin avro ödül kondu.

(Bianet, DW)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.