ManşetSivil Toplum

Elton John: Af Örgütü’nün çağrısına destek vermekten onur duyuyorum

0
Elton John, 5 Temmuz 2011'de İstanbul'da bir konser vermişti

Elton John, 5 Temmuz 2011'de İstanbul'da bir konser vermişti

Ünlü müzisyen Elton John, Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye’deki lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireylerin korunmasına çağrı yapan uluslararası kampanyasına destek verdi.

Elton John; “Türkiye’deki lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler diğer herkes gibi polis ve mahkemeler tarafından korunmalıdır.Bireylere cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimliklerinden dolayı ayrımcılık yapmak, yasalara aykırı olmalı. Uluslararası Af Örgütü’nün LGBT bireylerin haklarına saygı gösterilmesi için yaptığı çağrıya destek vermekten onur duyuyorum” dedi.

Uluslararası Af Örgütü, Türkiyeli yetkilileri cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelinde yapılan ayrımcılığın yasaklanmasına yönelik anayasal değişiklik yapmaya çağırıyor.

Dünyanın en büyük insan hakları örgütü olan Uluslararası Af Örgütü de, sağlık hizmetleri, eğitim, barınma ve çalışma hayatında yetkililer tarafından uygulanan ayrımcılık da dahil olmak üzere LGBT bireyleri yaygın ayrımcılıktan koruyacak yasaların derhal yürürlüğe girmesi konusunda Türkiyeli yetkililere çağrıda bulunuyor.

Haziran ayında açıklanan Af Örgütü raporu Türkiye’deki bireylerin cinsiyet kimliklerini işverenlerinden, yetkililerden ve kendi ailelerinden şiddet ve önyargıyla karşılanma korkusu ile saklamak zorunda kaldığını ortaya koyuyor. Şiddet içerikli saldırılar ve cinayetleri de kapsayan nefret suçları yaygın olmasına rağmen yetkililer tarafından büyük oranda reddediliyor.

 

Uluslararası Af Örgütü Türkiye araştırmacısı Andrew Gardner, “Meclis’teki tüm partiler herhangi yeni bir anayasal değişiklikte cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği nedeniyle ayrımcılığın hukuka aykırı olarak kabul edilmesini sağlamakla yükümlülerdir” dedi.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü Murat Çekiç ise, “Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılıkla mücadele etmek için kapsamlı mevzuat şart ve bu en kısa zamanda oluşturulmalı. Ayrıca, yetkililer homofobik söylemin kabul edilemez olduğunu, öncelikle bu dili kendileri kullanmaktan kaçınarak siyasi bir irade ile göstermeliler. Hükümet yetkilileri tarafından yapılan homofobik açıklamalar bireylere yönelik ayrımcılığa teşvik ediyor. Geçmişte yaşanan başarısızlıkları tekrarlamak yerine, yeni hükümet, sözleri ve hareketleriyle LGBT bireylerin haklarına saygı göstermeli ve haklarını korumalı” dedi.

Türkiye’de lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireylere yönelik yaygın önyargı, toplumsal dışlanma korkusu ve saldırılar birçok insanın cinsel yönelimlerini ailelerinden bile saklamak zorunda hissettikleri anlamına geliyor.

Af Örgütü, herkesi Türkiye’deki LGBT bireyler ile dayanışma için imza kampanyasına katılarak harekete geçmeye davet ediyor. http://www.acileylem.org/#/tehdit-altinda/threat adresinden kampanya için imza vermek mümkün.

(Yeşil Gazete, www.amnesty.org.tr)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.