Sivil Toplum

Ayvansaray’da yıkıma karşı açıklama yapıldı

0

İstanbul Ayvansaray‘da gerçekleştirilmesi planlanan kentsel dönüşüm sebebiyle, o bölgede oturan insanların evlerinin yıkılacak olması bir basın açıklamasıyla protesto edildi.

BM Habibat Zorla Tahliyeler Üzerine Danışmanlar (ARFE) üyesi Cihan Baysal‘ın, Yıldız Teknik Üniversitesi‘nden Doç. Dr. Asuman Kürkün‘ün ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili Melda Onur‘un katılımıyla gerçekleşen açıklamada, “kentsel dönüşüm adıyla gerçekleşecek olayların sonuçları için Londra’ya bakmak gerekli” denildi.

Açıklamada söz alan Cihan Baysal mahallede yetişmiş bir Başbakan’ın mahalle kültürünü bitiren hükümet olarak tarihe geçeceğini söyledi.

Baysal sözlerini, “Türkiye İstanbul üzerinden parala küresel kent yaratma hayalinden vazgeçsin. Zorla tahliyeler insan hakkı ihlali. Buna dünyada küresel salgındır. Belediyeler küresel kent modelini örnek aldığımız Londra’yı görmeliler; sokakları yoksullaştırılmış, ayrıştırılmış nüfusların isyanıyla dolu, İstanbul’u da bu hale mi çevirmek istiyorlar? Turistlere yönelik finansal sermayeye yönelik marka kent gibi dizayn etmek istiyorlarsa buyurun Londra’ya bakın.” diyerek tamamladı.

Kentsel dönüşüm üzerine çalışmalarıyla tanınan Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Asuman Kürkün ise,

“Kentsel dönüşüm tüm dünyada var ama Türkiye’deki kadar vahşice uygulananı çok az yer var. Dünyada mahalleliyi de içine alarak, yaşam standartlarını iyileştiren başarılı projeler var. Bunlar örnek alınarak,  insanların tahliyesi ile  değil, farklı yöntemlerle yaşayanları içinde barındırarak İstanbul’un mahalleleri yenilenebilir.”

Sulukule’den Taşoluk’taki TOKİ’lere gidenlerden sadece iki aile orada barınabildi. Ayazma ve Tepeüstü’nden Bezirganbaşı’ndaki TOKİ’lere giden 1400 kişiden yarısı iki yıl önce dönmüştü.

Oraya taşınmak için edilen masrafların yanında, işyerlerinden uzaklaştırılan insanların orada barınma olanağı yoktur. Dar gelirli aileler kentsel dönüşüm ve TOKİ ile ya mülksüzleşyor, kiracı olarak kente geri dönüyor ya da yoksullaşıyor.

Tahliyelere sonuna kadar karşıyım ama eğer insanlara yaşacakları konut verilecekse bunun koşulları yaratılmalı. Özellikle böyle Ayvansaray gibi tarihi mahallelerdeki tahliye buranın dokusunu bitirir.”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Melda Onur ise, insana rağmen kentsel dönüşüm olamayacağını, eğer hukuki düzenlemeler gerekiyorsa bunun yapılacağını, konuyu Ankara’da gündeme getireceğini söyledi.

(Bianet, Yeşil Gazete)

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.