Türkiye

SDP yöneticileri savunma yaptı

0

Devrmci Karargah üyesi olduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan, “Türkiye’de, suçsuzluğu ispatlanana kadar herkes suçludur. Partimiz, Kürt sorununun barışçıl yollardan çözümü ve sosyalistlerin birliği konularında verdiği mücadeleler nedeniyle cezalandırılıyor. Partimizin, Devrimci Karargah örgütüyle uzaktan yakından ilişkisi yoktur” dedi.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren 57 sanıklı davanın dünkü oturumunda savunma yapan Rıdvan Turan, Devrimci Karargah ile SDP’nin bütünleştiği yönündeki iddianın, zihin hafiyeliği olduğunu söyledi. İddiaların somut delillere dayanmadığına dikkat çekerek, “Hanefi Avcı egemenlerce av haline getirilerek bu sıralara oturtulmuştur. Bizleri itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar. Bu iddiaları kabul etmiyor ve şiddetle protesto ediyoruz” diye konuştu. İddianamede, SDP’nin ima yoluyla Ergenekon’la ilişkilendirildiğine değinerek, “Onursal genel başkanımız Akın Birdal, Ergenekon’da yargılanan çetelerin saldırısından tesadüfen kurtulmuştur. Bize ima yollu da olsa kimse bu yaftayı yapıştırmaz” dedi. Bostancı’da öldürülen Orhan Yılmazkaya için yapılan basın açıklamasının “polisin yargısız infazını” protesto amaçlı olduğunu vurgulayan Turan, bu açıklamaya 19 parti ve siyasi dergi çevresinin katıldığına dikkat çekti. Sosyalistlerin yargısız infazları kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Bu basın açıklaması suç değil, polis devleti olmaya karşı bir bariyer olarak algılanmalı. Partimizin stratejisi, örgütlenme ve politika yapma biçimi ve siyasette var olduğu nokta, herhangi bir illegal örgütle ortaklığının olmadığını kanıtlıyor. 6 SDP üyesi bu davada yargılanıyor. Hakkımızdaki iddiaları kesin bir dille reddediyoruz. IMF protestosu, Nevroz’a katılmak, Ahmet Türk’e saldırıyı protesto etmekle suçlanıyoruz. Parti arkadaşlarımla, ava, balığa birlikte gittiğim arkadaşlarımla ilişkim örgüt ilişkisi diye gösteriliyor. 25 senedir mücadeledeyim. Bu suçlamalara yanıt vermekten demokrasi adına utanç duyuyorum. 17 yıldır hekimim. Toplumsal muhalefeti terbiye etmek amacıyla açılan bu torbanın içine biz de konulmuş bulunuyoruz.”

Partinin amacının sosyalizm olduğunu, partinin 24 saat polis ve adli denetiminden geçen faaliyetlerine ilişkin yargılandıklarını vurgulayan Turan, evinde bulunan 9 bin kitabın da suç delili olarak gösterildiğini söyledi.

SDP Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, “11 aydır yatıyoruz. 11 aydır kendi kendimi yiyorum. Keşke SDP’yi yasadışı ilan ettik deseydiniz, zerre gocunmazdık. Ama başka bir örgütün payandası olmayı kabul etmeyiz. Ben 50 yaşında bir insanım. 25 yıl öğretmenlik yaptım.  Sendikal faaliyetler yürüttüm. Biz ne yaptığımızı bilen insanlarız. Bu iş çok canımı sıkıyor. Üzülüyorum. Adını basından duyduğum örgütün üyesi olduğum ileri sürülüyor. Burada bu örgütün mensubu olduğunu gurula savunanlar da var. Onlar bizi beğenmiyor olabilir. Umarım vereceğiniz karar, arkanızdaki yazıya binaen, devletin büsbütün temelsiz olmadığını gösterir” dedi. Orhan Yılmazkaya’nın öldürülmesiyle ilgili basın açıklamasına katıldığını dile getiren Günay, “Bu ülkede asker deyince darbeler, polis deyince de yargısız infazlar, işkenceler ve kayıplar akla gelir. Polis yaşam hakkına az da olsa değer veriyor olsaydı, Orhan Yılmazkaya burada yargılanıyor olurdu.  Mahkemelerin bile ölüm cezası verme hakkı yokken polis silahı nasıl bu kadar rahat kullanabiliyor? Bu yargının da bir sorunu. Yargı polise mahkum” diye konuştu.

Sanıklara destek vermek amacıyla duruşmaya milletvekili Sebahat Tuncel, eski milletvekili Akın Birdal eski emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Aslan, İsviçre’den gelen Demokrat Hukukçular Derneği üyesi avukat Marcel Bosonnet katıldı. (Cumhuriyet)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.