İklim Krizi

Küresel ısınma edebiyata taşınıyor

0

Verso Books, küresel ısınmanın olası sonuçlarına dikkat çekecek yeni bir öykü derlemesi hazırlıyor. Margaret Atwood’dan David Mitchell’e pek çok yazar, iklim değişikliği krizine odaklanan kısa öykülerle derlemeye katkıda bulunacak.

Ian McEwan, Guardian’a yazdığı bir yazıda iklim değişikliği ve sorunlarına değinen edebiyat metinlerinin yokluluğuna dikkat çekmişti. Verso böyle bir derleme fikrinin bunun üzerine geliştiğini söylüyor. Öykü verecek yazarların arasında Margaret Atwood, David Mitchell, TC Boyle, Helen Simpson, Toby Litt, Paolo Bacigalupi ve Kim Stanley Robinson gibi yazarlar var. Bacigalupi, “iklim değişikliği üzerinde farklı tahminler yürütülebilecek belirsizliklerle dolu, o nedenle hem araştırmak hem yazmak için sonsuz olanaklar içeriyor,” yorumunu yaptı. Derlemenin bilimkurgudan ibaret olmadığı, farklı türlerde öyküler içerdiği gibi, gelecek kadar geçmişe de göndermeler içerdiği söyleniyor.

Çevre mücadeleleriyle bilinen Bill McKibben derlemenin önsözünü yazacak. McKibben, “Karşı karşıya olduğumuz tehlikeyi kalpten anlamadığımız zaman yeterli tepkiyi veremeyeceğiz. Çevreciler bugüne kadar beynin grafikleri seven kısmına seslendiler, artık konuyu farklı düzlemlere de taşımanın zamanı geldi” yorumunu yapıyor.

(Sabitfikir.com)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.