ManşetTürkiye

Komedi gibi bir siber saldırı tatbikatı!

0

TÜBİTAK, siber saldırılarla mücadele için tatbikat düzenledi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı da ‘Gönüllüyüz. Bize saldırın’ dedi. Ancak tatbikat sonunda müsteşarlığın sistemleri çökünce TÜBİTAK’tan şu çözüm geldi: ‘Tam güvenlik için bilgisayarların fişini çekin’

Takvim Gazetesi’nin haberine göre Teknoloji ilerledikçe savaşlar internet dünyasına girdi. Hal böyle olunca sanal alemdeki güç dengeleri de önemliydi. İşte Milli Güvenlik Siyaset Belgesi‘ne de yeni tehdit algısı olarak giren siber saldırıyla mücadele kapsamında TÜBİTAK ( Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) yeni bir çalışma başlattı. Bu kapsamda kamu kurumlarını bilgisayar korsanlarından korumak için tatbikat yapıldı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı da gönüllü olarak bu tatbikata katıldı ve “Bize saldırın” dedi. Gönüllü talep üzerine TÜBİTAK, müsteşarlığın bilgi işlem sistemine girerek sanal saldırı düzenledi. Tatbikat sonunda Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın birçok sistemine girilebildiği tespit edildi.

Bunun üzerine Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın bazı bilgi yönetim sistemleri daha korunaklı hale getirildi. Müsteşarlığın “Yüzde yüz güvenliği nasıl sağlayacağız” sorusuna ise TÜBİTAK uzmanlarının verdiği yanıt şu oldu: “Fişi çekeceksiniz” Bu arada Türkiye’deki önemli kamu ve kuruluşların bilgisayar sistemlerini TÜBİTAK koruyor. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık gibi pek çok devlet kurumunun internete bağlı bilgisayarlarını ve internet sayfalarını ise TÜBİTAK’ın Bilgisayar Olaylarına Müdahale Ekibi (BOME) koruma çemberine alıyor. Ekipte, her biri kendi alanında uzman 5’i tam zamanlı 40 kişi çalışıyor.

Öte yandan siber tehditle savaşmak için 20 kurumun ortak hazırladığı “Ulusal Sanal Ortam Güvenlik Politikası” hayata geçirilecek. TUBİTAK Başkanlığı’nda; Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Başbakanlık gibi kurumların katılımıyla geliştirilecek strateji, yerli hackerlerin yanı sıra Stuxnet gibi küresel ölçekli siber tehditten korunmayı öngörecek. Çalışmanın ilk hedefi, yasal mevzuatın hayata geçirilmesi olacak.

Türkiye, siber saldırılarla mücadele etmek için çok özel bir ekip kurdu. Bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde “Siber Tim” kuruldu. 40 kişilik Siber Tim personeli, Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden mezun olan bilgisayar ve yazılım mühendislerinin arasından seçildi. Ayrıca bu gruptan 8 özel kişi seçildi. Siber Tim, dünyadaki en etkili 5 siber saldırıyı da masaya yatırdı. (Takvim)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.