Bilim-Teknoloji

Güneş patlaması Dünya’yı etkileyecek

0

Güneş üzerinde gerçekleşen üç patlamanın dünyaya etkilerinin birkaç gün içinde ortaya çıkması bekleniyor. Uydu bağlantıları, haberleşme ve elektrik kesintileri için önlemler alınıyor.

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nden (NOAA) Uzay Hava Biliminsanı Joseph Kunches’ın açıklamalarına göre, kısa sürede güçlü seviyede bir manyetik fırtınanın oluşması muhtemel görünüyor.

Bu hafta içinde güneş fırtınalarının, iletişim ve küresel konumlama sistemi (GPS) uydularını etkilemesi bekleniyor. Ayrıca özellikle kutuplarda görülen ışıkların (Aurora) daha güney kesimlerde de ortaya çıkabileceği ifade ediliyor. Bu ışıklar atmosferdeki yüksek enerji değişimleri sonucunda gözle görülebilecek şekilde ortaya çıkıyor.

Benzer güneş faaliyetleri seyrek ortaya çıksa da dünyaya etkileri görülmüştü. 1989 yılında yaşanan bir güneş fırtınasında Kanada’daki bir enerji santrali kapanmak zorunda kalmış, 6 milyon kişi saatlerce elektriksiz kalmıştı.

Bugüne kadar kayda geçmiş en etkili güneş fırtınası 1859’da, haberleşme aracı olarak sadece telgraflar kullanıldığı sırada gerçekleşmişti. O dönemde dev auroraların Karayip Adalarından bile görülebildiği ifade ediliyor. O dönemde bazı telgraf operatörlerini elektrik çarptığı, kağıtların alev aldığı ve enerji verilmemesine rağmen telgraf sistemlerinin hala telgraf alıp verdiği aktarılıyor.

2008 yılında yapılan araştırmalarda, 1859’da gerçekleşen patlamalar benzeri bir etkinin dünyaya vereceği zararın 2 trilyon doları geçebileceği tespit edilmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.