Doğa MücadelesiManşet

Doğu Karadeniz Çevre Planı’na HES karşıtı itiraz

0
Derelerin Kardeşliği Platformu üyelerince, Doğu Karadeniz Bölgesi Çevre Düzeni Planına itiraz dilekçesi verildi.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının hazırladığı, Devlet Planlama Teşkilatının (DPT) onayladığı, Doğu Karadeniz Bölgesi Çevre Düzeni Planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygun görülerek askıya çıkarıldı. 

Artvin, Trabzon, Rize, Ordu, Giresun, Ordu ve Gümüşhane illerinde gelişim ve imarlaşmayı düzenleyen plana, Derelerin Kardeşliği Platformu İkizdere Temsilcisi İsmet Ekşi, merkeze bağlı Küçükçayır köylülerinden ve platform üyesi Kazım Delal ile bazı çevre örgütü temsilcileri, Rize İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne başvurarak itiraz dilekçesi verdiler.

İsmet Ekşi, burada yaptığı açıklamada, İkizdere Vadisinde 26 HES projesi planlandığını, ancak vadinin tek bir HES’i bile taşıyacak kapasitesinin kalmadığını savunarak, ”Vadide nem oranı aşırı derecede yükseldi. Çünkü İkizdere Deresi, yapılan HES’ler nedeniyle kuruma aşamasına geldi. Oysa İkizdere Vadisi dar bir vadi. Vadinin sirkülasyonunu da İkizdere Deresi sağlıyordu” dedi.

Platform üyesi Kazım Delal ise köylerini en iyi kendilerinin bilebileceğini ifade ederek, ”Ancak hiç kimsenin haberi olmadan hazırlanan bir plan var. Bu plan kimseye duyurulmadan askıya çıkartıldı ve bir aylık itiraz süresi tanındı. Bizim de itiraz süresinin dolmasına az bir süre kala haberimiz oldu” diye konuştu.

Plan içeriğiyle ilgili bilgi sahibi olabilmek için belgeleri istediklerini, belgeleri alabilmek için kendilerinden 350 lira istendiğini iddia eden Delal, ”Ben bir ineğimi satıp HES’lere karşı dava açmıştım. İkinci bir ineğim yok ki satıp bu belgelere ulaşayım” dedi.

(Ajanslar)

You may also like

Comments

Comments are closed.