Doğa

Divriği’de köylülerin HES tepkisi

0

Divriği ilçesine bağlı Mursal köyü sakinleri, Mursal çayı üzerine kurulacak hidroelektrik santraline tepki göstermek amacıyla yürüyüş düzenledi.

Bölgeye kurulacak hidroelektrik santralinin Mursal ve çevre köylere zarar vereceğini ifade eden köylüler, köye 2 kilometre uzaklıktaki HES şantiyesine kadar yürüdü.

HES çalışanlarıyla görüşen köylüler, iş makinelerinin durdurulmasını istedi. Şantiye çalışanları ise durumu yetkililere ileteceklerini, çalışmaları şu aşamada durduracaklarını ifade etti. Köylüler bu açıklama üzerine eylemlerini sonlandırarak köylerine döndü.

Divriği Mursal Köyü Derneği Başkanı Aşkın Kocaoğlu, Mursal çayı üzerine kurulacak olan HES’lerin Mursal ve çevre köylere vereceği zararlara dikkat çekmek istediklerini söyledi.

HES çalışmalarının sürdüğünü, bu çalışmalar nedeniyle köyün su sıkıntısı yaşayacağını anlatan Kocaoğlu, “Bunun bizim köy ve çevre köylere de oldukça zararı var. Mursal çayı bizim can damarımız. Köyümüzde yaz aylarında 350 hanede yaklaşık 2 bin kişi yaşıyor. Köylülerimizin çoğu geçimini hayvancılıkla sağlıyor. HES yapımından sonra dereye yeterli miktarda su verilmeyecek, bu da bize sıkıntı olacak” dedi.

Tayyar Sönmez adlı vatandaş ise kazılan kanalların yaylalarla bağlantılarını kestiğini, hayvanlarını otlatacak alanlarının kalmadığını ileri sürerek, “HES yapımını sürdüren firmadan dereye yeterli miktarda su verilmesi ve ekolojik dengenin gözetilmesinin yanı sıra köye zarar verecek diğer uygulamaların durdurulmasını istedik. İsteklerimizi çağdaş ve hukuka uygun bir şekilde ilettik, kısa sürede yanıt bekliyoruz” dedi. (Ajanslar)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.