EnerjiManşet

Özel Haber: İğneada’da bu hazırlıklar nükleer için mi?

0
Beton bloklar ve "barınak" inşaatı

Beton bloklar ve "barınak" inşaatı

Türkiye bir taraftan Mersin Akkuyu’ya yapılması planlanan nükleer santrali tartışırken, ikinci nükleer santral için düşünülen Sinop’ta da nükleer karşıtı hareket sürüyor. Fakat nükleer santral planlarının bu sayılarla sınırlı kalmayacağı da bilinmekte. Geçtiğimiz nisan ayında üçüncü nükleer santral için düşünülen yerin Kırklareli’nde bulunan İğneada olduğu ortaya çıkmıştı.

Gözleri Trakya’ya çeviren bu haber, daha sonra hem Akkuyu’nun öne çıkması, hem de Türkiye’nin gündemi içerisinde geri planda kalmıştı. Fakat, İğneada’da yaşananlar bu plan gerçeğe mi dönüyor sorusunu akıllara getiriyor.

Bölgede süren hidroelektrik santral çalışmaları, taş ocakları ve bakır madeni aramaları İğneada’daki doğal yaşamı ve  Longoz Ormanları’nı tehdit ederken, şimdi de balıkçı barınağı yapımı adında yoğun bir çalışma sürüyor. Bununla birlikte, çalışmanın büyüklüğü, bu hazırlığın sadece balıkçı barınağı için gerçekleşmiş olamayacağını da gösteriyor.

Konu ile ilgili konuştuğumuz Sahir Uçar, bölgede bir tanesi 10 ton ağırlığındaki beton bloklar ile zemin çalışması yapıldığını, bu zemin çalışmasının da balıkçı barınağına yönelik değil, nükleer santrale yönelik olabileceğini söylüyor. Bölgenin sınıra yakınlığı sebebiyle giriş çıkışın çok serbest olmadığını söyleyen Uçar, bu nedenle olanların tam olarak bilinemediğini ve nükleer santralin çalışması sırasında soğutulması için, deniz suyu sıcaklığı açısından Karadeniz’de en uygun yerin İğneada olduğunu da ekliyor.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.