Ekoloji

Yıllar sonra Aliağa’da santrale karşı insan zinciri

0

Aliağa yıllar sonra yine termik santrale karşı insan zincirine sahne oldu. Aliağa Termik Santrali’ne karşı başlayan toplumsal mücadele ilk kez 1992 yılında gündeme gelmişti ve o dönemde bir milyona yakın kişi Konak-Aliağa yönünde insan zinciri oluşturmuştu.

Bu insan zincirinden 19 yıl sonra Çevre ve Orman Bakanlığı’nın termik santral için verdiği olumlu ÇED raporuna karşı açılan davaların bilirkişi incelemesi sırasında yine bir insan zinciri oluşturuldu. Aliağa’da termik santral kurulmasına karşı çıkan yaklaşık 1000 kişi 28 Temmuz Perşembe günü ‘insan zinciri’ oluşturdu. ENKA arazisini çevreleyen çitler boyunca elele tutuşarak oluşturulan insan zinciri, 20 yıl önceki Konak-Aliağa insan zincirinin minik bir tekrarını gerçekleştirdi.

Birbirleriyle el ele tutuşarak santralın kurulması planlanan saha etrafında kümelenen ve insan zinciri oluşturan kitle, “20 yıl önce geçit vermedik yine engelleyeceğiz” vurgusu yaptı.

Foça Çevre Platformu Temsilcisi Bahadır Doğutürk yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Yöre halkı olarak çevremizi korumak için her türlü mücadeleyi yapmaya kararlıyız. Uzun yıllar önce Aliağa’da kurulmak istenen santrale karşı, kitlesel eylemler yapılarak, çevre adına kazanım elde edilmişti. Bugün benzer süreç yeniden başladı”.

Bölgeye 7 Termik Santral

Foça’yı da içine alan Aliağa bölgesi mevcut ağır sanayi tesislerini kaldıramayacak düzeye gelmiş durumda. İzmir’in yükünü taşımaktan kaynaklanan kirliliğin aşırı düzeyde yoğunlaştığı yörede, özellikle yazın hakim olan kuzey batı rüzgarı kirliliği kent merkezi sahiline kadar taşıyor. Çevreciler Nemrut Sanayi bölgesinin “adeta bir ölüm bölgesi” olduğundan söz ediyor. Bölgenin kirlilikten arındırılması için ciddi projeler yaşama geçirilmesi gerekirken, bu sorunları daha da ağırlaştıran 7 termik santralin bölgeye yapılmak istenmesi çevrecileri ayağa kaldırmış durumda. Turizmin bölgede önemli bir potansiyel olduğu da biliniyor.

Bölge de şu an 2080 Mw kurulu güçte doğal gaz çevrimli termik santral bulunuyor.

Bunun yanına 4’ü kömürlü olmak üzere 7 termik santral daha kurulması için çeşitli çalışmaların yapıldığı biliniyor. Özellikle kömürlü termik santrallerin, başta insan olmak üzere doğal ve canlı yaşamı yok edeceği belirtiliyor.

Bölgenin termik santrallerle yaşanmaz hale getirilmesine karşı; gerek bölgede insanı ve gerekse de çeşitli çevre örgütü, meslek odaları mücadele yürütüyor. Basın açıklamaları, imza kampanyaları, mitingler, bildiri dağıtımı vb eylemlere sık sık başvuruluyor.

(Kuşadası Değişim, Yeşil Gazete)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.