EkolojiManşet

Jeotermal katliam

0

Çanakkale Ayvacık İlçesi’nin Tuzla Köyü’nden geçen Tuzla Çayı’nda balık katliamı yaşandı. İki gün önce kurbağa ölümleri gözlenen dere yatağında, bu ölümlerin ardından binlerce balık ölüsünün görülmesi şüpheleri Tuzla Köyü’nde faaliyet gösteren jeotermal enerji üretim santraline çevirdi.

Enda Enerji Holding bünyesinde faaliyet gösteren Tuzla Jeotermal Enerji Santrali (JES) geçen yıldan beri faaliyet gösteriyor. Tuzla JES 7,5 MWe kurulu gücünde ve yıllık ortalama 51.000.000 kWh enerji üretim kapasitesine sahip.

Olayın boyutu karşısında öfkesini gizlemeyen köylüler böyle bir çevre felaketini ilk kez gördüklerini söylüyorlar. Felakete JES bünyesinde borulardaki kükürt atıklarını temizlemek için kimyasalların arıtılmadan dereye verilmesinin neden olmuş olabileceğini iddia ediyorlar.

Köylüler boruların her ay düzenli olarak temizlendiğini ve atıkların toprağa deşarj edildiğini, ancak 30 Temmuz günü yapılan temizlik atıklarının süregiden kanal inşaatı nedeniyle doğrudan Tuzla çayına yapılmış olabileceğini belirtiyorlar. Balık ölümleri de bu temizliğin akabinde gözlemlenmeye başlanmış.

Ege denizine yaklaşık 8km uzaklıktaki derede binlerce balıkla beraber kurbağa ve yılan balıklarının da ölmesi durumun ciddiyetini artırıyor. Uzmanlara görekarada da yaşama kabiliyetine sahip kurbağa ve yılan balıklarının da ölmesi ani bir atık deşarjının sonucu olabilir.

(Yeşil Gazete)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.