Kültür-SanatManşet

Sansür vakaları Siyahbant’ta

0

Türkiye’de sanata uygulanan sansürü belgeleyecek Siyah Bant platformu kuruldu.

Siyah Bant platformu, Web sitesi aracılığıyla, Sanata uygulanan sansür vakalarının araştırıldığı, belgelendiği ve tartışıldığı ifade özgürlüğünün savunulduğu bir ağ vazifesi görecek.

Yeşil Gazete olarak bir kaç hafta önce Pelin Başaran’la PARC hakkında yaptığımız röportajda da bahsedilen platform, sansür kavramını sadece yasalarla değil, farklı aktörlerle uygulanan çeşitli sansür yöntemlerinin hepsini kapsayan biçiminde inceleyeceğini belirtiyor.

Sansür uygulayıcılarına örnek olarak devlet kurumları, politik gruplar, partiler, devletin çıkarını gözeten bireyler, mahalle örgütlenmeleri, kültür-sanat kurumları, küratörler, meslek örgütleri, sektör  temsilcileri,  fon veren kuruluşları verilmiş.

Siyah Bant Haziran 2011-Şubat 2012  arasında  gerçekleşecek ve 2000’den günümüze güzel sanatlar, görsel sanatlar, sinema, müzik, dans ve  tiyatro alanlarında  cezalandırma, yasaklama, hedef gösterme, tehdit etme, korkutma, aşağılama,engelleme, saldırı, gayrimeşrulaştırma, ötekileştirme gibi yöntemlerle uygulanan sansür vakaları araştıracak.

Sansür uygulacıları ve  mağdurlarıyla görüşülecek

Bu  süre  içerisinde, web sitesinde belgelenmesi için vakalar araştırılacak. Belirlenen kentlerde saha araştırmaları yürütülecek. Bu ziyaretlerde sanatçılar, kültür ve sanat kurumları, STK’lar, sansürü uygulayanlar ve mağdurlarla birebir görüşmeler ve odak grup toplantıları düzenlenecek ve Siyah Bant – Sanatta İfade Özgürlüğü kitabı yayınlanacak.

Siyah Bant PARC (Uluslararası Performans Sanatları Araştırma ve Üretim Derneği) tarafından yürütülmekte, Hollanda Konsolosluğu ve Açık Toplum Vakfı tarafından desteklenmekte.

PARC İstanbul merkezli, performans sanatları alanında araştırma ve üretim odaklı destek ve danışmanlık hizmeti sağlayarak sanatsal gelişime katkıda bulunmayı amaçlayan, kar amacı gütmeyen bir sanat kurumu.

Platformun sitesi: www.siyahbant.org

Bianet – Radikal – Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.