ManşetTarım-Gıda

Bayramiç’te Tohum Takas Şenliği

0

 

Çanakkale’ye bağlı Bayramiç belediyesinin düzenlediği 17. İda Kültür ve Sanat festival kapsamında düzenlenen Köylü Pazarı ve Tohum Takas Şenliği 30 Temmuz cumartesi günü gerçekleşecek.

Kazdağlarının kuzey yamacında yer alan Bayramiç son yıllarda bir yandan gönüllü kuruluşlar tarafından düzenlenen permakültür buluşmalaraına ve alternatif tarım uygulamalarına sahne olurken madenceilik faaliyetlerinin tehdidini yakından hisseden bir kasaba.

Geleneksel tohumculuğun endüstriyel tohumculuk ve patent yasasının baskısıyla yok olma sürecine girdiği bir dönemde üreticilerin geleneksel tohumlarını  takas yoluyla değiştirmeleri bir şenlik havasında kutlanıyor.

Bahar aylarında İzmir Seferihisar’da “ Onların patent yasası varsa bizim de tohum takas şenliğimiz var “ şiarıyla gerçekleşen festivalin ardından bu kez de üreticilerin Bayramiç’te buluşarak sadece tohumlarını değil fakat aynı zamanda bilgi ve tecrübelerini de paylaşmaları bekleniyor.

Tohum takas Şenliğinin çevre bilinci, gıda güvenliği ve biyoçeşitlilik için önemli bir çaba olduğunu belirten düzenleyiciler “buluşmamız, yerel tohumlarımız ve köy ürünlerimiz için umuttur, sevinçtir. “ diyorlar.

Şenliğin amaç ve kapsamı da şöyle açıklanmış:

“ Bu topraklarda emek veren köylümüzün ıslah ettiği yerel tohumlar fidelenerek her yıl yeniden boy veriyor. Bölgemize ait yerel tahıllar, farklı yağış rejimlerine karşın daha dayanıklı, sağlığımız açısından daha besleyici. Ninelerimizin, dedelerimizin yıllarca odun ateşinde pişirdiği salçayı, pekmezi, meyve reçellerini unutmak istemiyoruz. Her bir köyümüzün kendi reçetesiyle hazırladığı tarhanamızı, turşumuzu, ekmeğimizi bereketli sofralarımız yanında, meyve ve sebzelerimizi sattığımız pazar tezgahlarına taşımak istiyoruz.

Özel zarflar içinde, üzerine gerekli bilgileri ekleyerek şenlik kapsamında yerel tohumlarımızı takas edeceğiz. Tohumlarımızın tılsımı elden ele paylaşılacak. Köylümüz, kendi köyünde ürettiği ürünleri şenlik günü tezgahlarda satabilecek.”

11 00 – 16 00 saatleri arasında gerçekleşecek şenlik kapsamında ayrıca bir panel de düzenlenecek. Panelin konuşmacıları :

-Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Ege Üniversitesi – İzmir

-Dr. Füsun Tezcan, “Börtü Böcek” kitabı, EÜ Zirai Mücadele Araştırma Enst. – İzmir

-Zerrin Çelik, Tarım İl Müdürlüğü – İzmir

-Feray Karapınar, Karaot Tohum Derneği – Torbalı, İzmir

-Sevinç Özkaya, Çiftçi – Bayramiç, Çanakkale

-Cem Birder, Toprakana Platformu – Bayramiç, Çanakkale

Yeşil Gazete Haber Merkezi

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.