DünyaManşet

Norveçli saldırganın ilk duruşması bugün

0

Norveç’te çifte saldırıdan sorumlu tutulan saldırgan bugün ilk duruşmasına çıkarılıyor.

32 yaşındaki aşırı sağcı saldırgan Anders Behring Breivik, başkent Oslo’nun merkezi ve Utöya Adası’nda İşçi Partisi’ne bağlı bir gençlik kampında 100’e yakın kişinin ölümüne sebep olduğunu kabul etmişti.

Avukatı, Anders Behring Breivik adlı bu kişinin, kendi eylemlerini ‘korkunç ama gerekli’ sözleriyle tasvir ettiğini söyledi.

Olayın şokunu hala atamayan Norveç halkı bugün yerel saatle 12’de ölenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuna katılacak.

Duruşma da saygı duruşunun hemen ardından başlayacak.

Bu arada polis saldırganın, vücudun içinde parçalanmak üzere tasarlanmış, en ağır yaralara yol açan dom dom kurşunu kullandığını bildirdi.

Polis, ”Bu mermilerin daja çok vücudun içinde patladığını, merminin bütün enerjisinin dokunun içinde biriktiğini ve çok büyük iç hasara yol açtığını” vurguladı.

Saldırılarda hayatını kaybedenler için ülkenin dört bir yanında anma ayinleri yapıldı.

Breivik, Facebook sayfasında kendisini ‘Hristiyan, muhafazakar ve milliyetçi’ olarak nitelendiriyor.

Anders Behring Breivik’in saldırıları 2009 sonbaharından bu yana planladığı bildirildi.

Breivik, saldırılardan önce internette yayımladığı 1500 sayfalık günlüğünde, terörün kitleleri uyandırma aracı olduğunu savunuyor.

İngilizce yazılan ve “Bir Avrupa Bağımsızlık Bildirgesi-2083” başlıklı günlüğe “Andrew Berwick” olarak imza atan Breivik, günlüğünün bir bölümünde, Norveçli ve gerçek adının Anders Behring Breivik olduğunu yazıyor.

Yeşil Gazete (Kaynak BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.