ManşetTürkiye

Hopa’dan sonra Kuzey Kıbrıs’ta da polis şiddeti!

0

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Temmuz kutlamaları için dün KKTC’ye gelmesini protesto etmek isteyenlere karşı çevik kuvvet, polis ve otobüslerle barikat kuruldu.

Sendika, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları üyelerine karşı KKTC polisi gözaltı, tutuklama ve yumruklama ile doğrudan saldırdı.
“Bu memleket bizim, biz yönetelim!” diye slogan atan protestoculara KKTC polisi saldırdı. Video için: http://www.vimeo.com/26660444
Protesto gösterileri daha başlamadan sendikalara karşı baskınlar düzenleyen polis, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası’nı (KTAMS) bastı ve zorla “Bir Verip Beş Alıyorsun, Utanmadan Besleme Diyorsun” pankartını indirdi.
Kıbrıs basınında “görülmemiş polis şiddeti” şeklinde ifade edilen saldırılar sonucunda tutuklamaların yanı sıra 6 kişi ciddi şekilde yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.
“Türkiye’nin parasını da, paketini de, memurunu  da istemiyoruz”
Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’a ziyareti öncesi Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nda basın toplantısı düzenleyen sendikacılar ve sivil toplum kuruluşları, Türkiye Hükümeti’ni protesto edeceklerini, Türkiye’nin ne para, ne paket, ne de memurunu istemediklerini belirtmiş ve tüm halkı protestoya çağırmıştı.
BKP Genel Sekreteri İzzet İzcan da, Kıbrıs Türk halkının yok oluş süreci yaşadığını söyleyerek, Türkiye’den nüfus aktarımıyla demografik yapının bozulduğunu, Kıbrıslı Türklerin azınlık haline getirilerek, kimliksizleştirildiğini ileri sürmüştü.
YKP Yürütme Kurulu Sekreteri Murat Kanatlı da, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a yapılacak karşılamanın “Türkiye’nin bir vilayetinde yapılıyor izlenimi verdiğini” söyleyerek bu durumu eleştirmişti.
KSP Genel Sekreteri Yusuf Alkım da, protestoların TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsına yönelik olmadığına işaret ederek, Erdoğan’ın sadece TC devletinin bir temsilcisi olduğunu söylemişti.
“20 Temmuz’da sizi biz kurtardık, biz öldürürüz!”
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası, dün Kuzey Kıbrıs genelinde yaşanan protestoları değerlendiren açıklamasında, polisin saldırısıyla ilgili “taammüden insan öldürmeye teşebbüs” ifadesini kullandı.
AİHM kararına göre, adanın kuzeyinde yaşanan her şeyden Türkiye Cumhuriyeti’nin sorumlu olduğunu hatırlatan KTÖS, “Adanın kuzeyinin siyasi ve ekonomik olmanın yanında askeri olarak da, Türkiye makamlarının kontrolü altında olduğu, Polis Teşkilatı’nın, 19 Temmuz tarihinde eylemcilere öldüresiye yapmış olduğu saldırı ile bir kez daha anlaşılmıştır.” açıklaması yaptı.
Sendika yaptığı açıklamada, “Kıbrıslı Türkleri korumak safsatasıyla kurulan Polis Teşkilatı, Kıbrıslı Türkleri öldürecek bir silah konumuna bürünmüştür” dedi.
KTÖS Yürütme Kurulu imzalı açıklamada, “Sizi Rum Paramiliter örgütünden biz kurtardık” diyenler, 20 Temmuz gününün arifesinde sizi biz kurtardık, biz öldürürüz” mesajını vermiştir. Hatırlatırız ki papazın ordusuna boyun eğmediğimiz gibi, imamın ordusuna da boyun eğmeyeceğiz.” denildi.
Hopa tutuklularıyla dayanışma
19 Temmuz’da Başbakan Erdoğan’ın ziyaretini polis şiddetine rağmen protesto eden Kuzey Kıbrıslıların, yine Erdoğan’ın seçim öncesi Hopa ziyaretinde yaşanan şiddeti ve ardından gelen saldırıları da protesto etmek ve dayanışma göstermek için Halkevleri ve ÖDP bayrakları taşıdıkları görüldü.
uzey Kıbrıs’ta polis şiddeti 

Erdoğan’ın Kıbrıs ziyaretini protesto etmek isteyen sendika ve örgüt üyeleri polis barikatı, çevik kuvvet ve önlerine çekilen otobüs barikatı ile karşı karşıya kaldı. KTAMS binasında asılı olan pankarttan rahatsız olan polis, pankartı indirmek için flash-arama izni çıkarttı, bu sırada eylemde kullanılacak bütün dövizlere de el koyarken, iki kişiyi tutukladı, bina içerisinde daimi arbede ve tartaklama yaşandı. Akşam saatlerindeyse KTHY önündeki Toplumsal Varoluş Çadırı’na baskın yapan polis ekipleri, bulundukları noktada kıpırdamadan slogan atan göstericilere şiddet uygularken, 6 kişiyi tutukladı, 6 eylemci de hastaneye kaldırıldı. 

(Kaos GL)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.