DünyaManşet

İngiltere’yi sarsan skandal yayılıyor

0

İngiltere’nin en eski gazetelerinden News of the World’ün kapatılmasına neden olan telefon dinleme skandalı ABD’ye yayılıyor. Şirketlerinin önemli bir kısmı ABD’de bulunan ve aynı zamanda ABD vatandaşı olan Rupert Murdoch’ın bu ülkedeki yatırımlarının da soruşturulacağı söyleniyor.

DailyMirror’un haberine göre News of the World 11 Eylül saldırısında ölen kişilerin ailelerinin telefonlarını da dinlemek için girişimde bulunmuş, ancak başarılı olamamış.

Londra emniyet müdürü istifa etti

İngiltere’de haftalardır gündemin ilk sırasında yer alan telekulak skandalı bugüne kadarki en üst düzey kurbanını aldı. Ülkenin en kıdemli polis yetkilisi, Londra Emniyet Müdürü Sir Paul Stephenson Pazar günü akşam saatlerinde görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Stephenson, medya devi Rupert Murdoch’un, polis tarafından telekulak skandalı tarafından sorgulanan eski yöneticilerinden Neil Wallis’i danışmanı olarak işe aldığı için eleştirilere hedef olmuştu. Stephenson’ın ayrıca yine Wallis’in danışmanlığını yaptığı lüks bir kaplıcada ücretsiz tedavi gördüğü ortaya çıkmıştı.

Brooks kefaletle serbest bırakıldı

News International’ın eski genel yayın yönetmeni Rebekah Brooks ise pazar günü yolsuzluk ve telefon dinleme şüphesiyle gözaltına alındı ancak kefaletle serbest bırakıldı.

Cuma günü News International’daki görevinden istifa eden Rebekah Brooks, Murdoch’ın son ana kadar koruduğu, yakın çevresine göre ”manevi kızı” olarak gördüğü bir isimdi.

Başbakan David Cameron ve iktidardayken İşçi Partisi’nin eski liderleri ve eski başbakanlar Tony Blair ve Gordon Brown’la da yakın ilişki içinde olan Brooks 2003 yılına kadar, İngiltere’de skandalın merkezindeki News of the World gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yapmıştı.

Gazete 2002’de, Brooks bu görevdeyken, cinayete kurban gitmiş Milly Dowler adlı bir genç kız henüz kayıp durumundayken onun cep telefonundaki mesajlara ulaşıp mesajları gizlice dinlemekle suçlanıyor.

Öldürüldüğünde 13 yaşında olan kızın mesaj kutusu dolunca bazı mesajları silerek yeni mesaj gelmesini sağlayan News of The World, Milly Dowler’ın ailesine halen sağ olduğu yönünde boş umutlar vermekle itham ediliyor.

News of the World gazetesi, İngiltere’de dört bin kişiyi etkilediği düşünülen yasadışı telefon dinleme skandalı nedeniyle geçen hafta kapatılmıştı.

Murdoch’tan özür

Murdoch cumartesi günü ise İngiltere basınına “özür” ilanı verdi.

“Özür Dileriz” başlığı taşıyan ve “En iyi dileklerimle, Rupert Murdoch” imzası ile sona eren metinde Murdoch, News of The World’ün “ciddi derecedeki yanlış” işlerinden ötürü üzgün olduklarını belirtti.

Murdoch, bundan etkilenen kişilerden de özür dileyerek, “bu kişileri incittiğimiz için en derin özürlerimizi sunarız” dedi.

Murdoch, yolaçılan sorunların ve zararın giderilmesi için ilerleyen günlerde ciddi adımlar atacaklarını, bu konudaki ayrıntılara ilişkin daha sonra yeni açıklamalar yapacaklarını ifade etti.

BBC’den derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.