Kültür-Sanat

Yeni sezonun yerli filmleri

0

Yıl sonuna kadar 25 yerli film bizleri bekliyor. ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’, ‘Dedemin İnsanları’, ‘Behzat Ç. Son Hafriyat’, ‘Labirent’… bu filmlerden sadece bazıları…

Türkiye’de 2005 yılında 29 yerli film vizyona girerken, bu sayı her geçen yıl artış gösterdi. Son yıllarda sinema seyircisinin rotası da başarılı Türk filmlerine kaydı. 2005 yılında 11 milyon 457 bin 34 kişi yerli yapımları izlemeyi tercih ederken, bu sayı 2011 yılının sadece ilk 6 ayında 13 milyon 582 bin 764’e yükseldi.

Türkiye’de 2006 yılında 34, 2007 yılında 43, 2008 yılında 51, ekonomik krizin yaşandığı 2009 yılında 70, 2010 yılında 66 ve 2011 yılının ilk 6 ayında 45 Türk filmi vizyona girdi.

Ulusal ve uluslararası pek çok festivalden ödülle dönen ”Takva” filminin yönetmeni Özer Kızıltan, yeni filmi ”Beni Unutma”nın çekimlerine başladı. Yapımcılığını AFS Film’in üstlendiği, senaryosunu Burak Göral’ın yazdığı filmin baş rollerini, Mert Fırat, Açelya Yılhan, Tuba Ünsal, Ünal Silver, Aliye Uzunatağan ve Kenan Ece paylaşıyor. Çekimleri İstanbul’da yapılan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğünden yapım desteği alan film, Kasım ayında sinemaseverlerle buluşacak.

ANADOLU KARTALLARI
Yönetmen Ömer Vargı imzası taşıyan ”Anadolu Kartalları” adlı filmde, Engin Altan Düzyatan, Çağatay Ulusoy, Ekin Türkmen, Özge Özpirinçci, Hande Subaşı da rol aldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığının desteği ile çekilen ve 29 Ekim haftasında vizyona girecek filmde, mezun olmaya hazırlanan bir grup Harbiyeli öğrencinin maceraları anlatılıyor.

Yönetmen Murat Derman’ın çekimleri Trabzon’da yapılan ”Kara Murat-Moranın Ateşi” Aralık ayında gösterime girecek.

BEHZAT Ç.
Yönetmenliğini Serdar Akar’ın yaptığı, baş rollerini Erdal Beşikçioğlu, Fatih Artman, İnanç Konukçu, Canan Ergüder, Ege Aydan’ın paylaştığı ve ekranların sevilen dizisi Behzat Ç’nin sinema filmi ”Behzat Ç. Son Hafriyat”, 28 Ekim’de sinemaseverlerle buluşacak.

DEDEMİN İNSANLARI
Çağan Irmak’ın son filmi ”Dedemin İnsanları”, mübadele hikayesini beyaz perdeye taşıyacak. Kasım ayında vizyona girmeye hazırlanan filmde, Çetin Tekindor, Zafer Algöz, Hümeyra, Yiğit Özşener, Gökçe Bahadır, Mert Fırat, Ezgi Mola rol aldı. Film, Girit, Gökçeada, Milas, Bodrum ve Söke’de çekildi.

BİR ZAMANLAR ANADOLU’DA
Yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın Cannes Film Festivali’nde ”Büyük Ödül” aldığı ”Bir Zamanlar Anadolu’da” adlı filmin, Ekim ayında vizyona girmesi bekleniyor. Yılmaz Erdoğan, Ahmet Mümtaz Taylan, Fırat Tanış, Taner Birsel’in baş rollerinde yer aldığı filmin senaryosu da Nuri Bilge Ceylan’a ait.

LABİRENT
Belgeselleri sevdiren yönetmen Tolga Örnek, ”Kaybedenler Kulübü” filmiyle yakaladığı başarının ardından ”Labirent” filmi ile yine yönetmen koltuğuna oturdu. Çekimleri İstanbul-Mardin-Frankfurt üçgeninde gerçekleşen aksiyon-gerilim türü film, Aralık içinde gösterimde olacak.

You may also like

Comments

Comments are closed.