Sivil Toplum

Üniversiteye geri dönüş yolu açıldı

0

Anayasa Mahkemesi, Yükseköğretim Kanunu’nda yer alan “Yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası verilen öğrenciler, bir daha herhangi başka bir yükseköğretim kurumuna alınamazlar” cümlesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmetti. Herkesin öğrenim hakkı olduğuna vurgu yapılan kararın gerekçesi Resmi Gazete’de yayınlandı.

Öğrenim hakkı elinden alınanlara iyi haber! Yükseköğretim Kanunu’nun 54. maddesini iptal eden Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesi Resmi Gazete’de yayınlandı. 54. madde, yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası verilen öğrencilerin bir daha herhangi başka bir yükseköğretim kurumuna alınamayacakları yönündeydi.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçesinde öğrenim hakkının tamamen kaldırılamayacağı belirtildi. “Eğitim ve öğretim kurumlarınca öğrenciler için eğitim ve öğretim faaliyetleri süresince uygulanacak disiplin kuralları içerisinde ağır disiplinsizlik eylemleri için eğitim veya öğretim kurumundan öğrencinin çıkarılmasını öngören düzenlemeler getirebilirse de bu hakkın kullanımı tümüyle engellenemez.”

Eğitim ve öğrenim hakkının Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle de koruma altına alınmış evrensel bir hak olduğunun vurgulandığı gerekçede, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne Ek 1. Protokol’ün 2. maddesinde yer alan “Hiç kimse, eğitim hakkından yoksun bırakılamaz” cümlesine de atıf yapıldı.

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.