ManşetTürkiye

CHP’de kurultay arayışı bitti

0

Kılıçdaroğlu yönetiminin değişmesini isteyen Baykal önderliğindeki CHP muhalefeti, olağanüstü kurultay için imza toplamaktan vazgeçti.

CHP Bursa eski İl Başkanı Gürhan Akdoğan, yemin krizi dolayısıyla partinin bir bunalıma sürüklendiği kaygısını taşıdıklarını ifade ederken, bu süreçte yeni bir tartışma ortamı yaratmak istemedikleri için kurultay isteklerini geri çektiklerini belirtti.

CHP’de seçimin ardından kurultay talep eden parti içi muhalif kesim, yemin krizi dolayısıyla olağanüstü kurultay taleplerini geri çekti. CHP Bursa eski İl Başkanı Gürhan Akdoğan, yemin krizi dolayısıyla partinin bir bunalıma sürüklendiği kaygısını taşıdıklarını ifade ederken, bu süreçte yeni bir tartışma ortamı yaratmak istemedikleri için kurultay isteklerini geri çektiklerini belirtti.

Seçim öncesi milletvekili adayı olmak için görevlerinden istifa eden ve daha sonraki süreçte görevlerinden alınan bazı CHP’li eski İl Başkanları, Ankara Gordion Otel’de bir basın toplantısı düzenledi. Olağanüstü kurultay için imza veren delegeler adına konuşan CHP Bursa eski İl Başkanı Gürhan Akdoğan, kurultay toplanmasını isteyen delegeler adına oluşturulan komisyonun, Türkiye’nin ve CHP’nin içinde bulunduğu özgün koşullar nedeniyle dün bir toplantı yaptığını kaydetti. Bu toplantıda ortak bir değerlendirmeye vardıklarını açıklayan Akdoğan, oluşturulan metni okudu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP örgütünün özverili çalışmalarına karşın 12 Haziran genel seçimlerinde partinin beklediği sonucu alamadığını, ortaya çıkan sorunları çözmek için olağanüstü kurultayın bir çıkış yolu olarak düşünüldüğünü ifade eden Akdoğan, “Kurultay isteği, CHP’nin politikalarını değiştirmeye çalışan anlayışlara karşın partimize gerçekten katkı koyacak, güç verecek, omuz verecek, partimizi her alanda güçlendirecek, geçmişine, tüzüğüne, programına ve daha ötesinde ilkelerine, değerlerine sahip çıkan nitelikli kadroları Parti Meclisi’ne seçip gelecek yerel seçimlerde iktidar yolunu açmak için kurultay delegelerimizin talepleri doğrultusunda oluşmuştur” diye konuştu.

‘İMZALAR ÇARŞAMBA GÜNÜ YETERLİ SAYIYA ULAŞACAK’
Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan CHP’li milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın tahliye taleplerinin reddedilmesinin ardından partinin aldığı Meclis’te yemin etmeme kararı üzerine olağanüstü kurultay çağrılarını tekrar değerlendirdiklerini anlatan Akdoğan, kurultay delegelerinin noterden imzalarıyla beyanda bulunmaları halen sürdüğünü ve tüzükte belirtilen sürenin dolmasına bugün dahil 3 gün kaldığını ifade etti.

‘SEÇİM SÜRECİNDE ÖRGÜT DIŞLANDI’
Akdoğan, kurultay delegelerinin olağanüstü kurultay toplanması için pek çok haklı nedenleri olduğunu, milletvekili seçimlerinde örgütün bu denli dışlanarak aday belirlendiği bir dönemin daha önce yaşanmadığını dile getirerek adaylık için görevinden istifa eden 46 il ve 76 ilçe başkanı ile 87 il ve ilçe yöneticilerinden sadece 1 il başkanı ile 2 ilçe başkanının merkez yoklaması ile seçilecek yerde aday gösterildiğini ve seçildiklerini, 5 il başkanı ve 1 ilçe başkanı ile 1 ilçe yöneticisinin önseçimle aday olduğunu kaydetti.

‘YEMİN KRİZİ DOLAYISIYLA PARTİ BUNALIMA SÜRÜKLENİYOR KAYGISINI TAŞIYORUZ’
Cumhuriyetin kuruluşunda temel harcı olan, savaş yıllarında bile ulusun tek temsilcisi TBMM’yi çalıştıran CHP’nin, milletvekillerinin yemin etmemeleri nedeniyle haklı-haksız eleştirilerin hedefi olduğunu belirten Akdoğan, “Halkımızın oylarıyla seçilmiş iki milletvekilimizin artık mahkumiyetin parçası olmaya başlamış olan tutukluluklarının kaldırılarak TBMM kürsüsünde and içmeleri altını çizerek önemsediğimiz bir konudur.

Ama geçici de olsa aksama ve olanaksızlık varsa bu durumu ön mesele yapmak ve tüm milletvekillerinin yemin etmemesini önermek ve uygulatmak çok tartışılacak bir husustur” diye konuştu. Yargı kararı hatalı, yanlış, haksız ve hukukun üstünlüğüne aykırı olsa da TBMM çalışmalarına katılmamanın toplum tarafından benimsenmediğini öne süren Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yemin etmeme kararının bir adım ötesinin iyi hesaplanmadığı, planlanmadığı, eleştirileri de haklılık kazanıyor. Partimiz kurulduğundan bu yana ilk kez böyle bir olayla karşı karşıya kalarak bir bunalıma sürükleniyor kaygısını taşıyoruz. Partimiz böylesi önemli bir krizi yaşarken yukarıda açıklamaya çalıştığımız her biri diğerinden önemli sayılacak haklı nedenler varken örgütten kurultay delegesi arkadaşlarımızdan gelen isteklere uygun bir biçimde başlatılan kurultay toplanması isteğimizi bu nazik ve kritik dönemde şimdilik durdurmanın çok önemli bir parti görevi olduğunun düşünüyoruz. Kurultay toplanması için yeterli imzaya ulaşılacağından hiçbir kuşkumuz yoktur, bu sayıya milletvekillerinden de, Parti Meclisi’nden ve Yüksek Disiplin Kurulları’ndan beklenen imzalar dahil değildir.”

‘KURULTAY İMZALARINI GENEL MERKEZ’E VERMEYECEĞİZ’
Bazı CHP’li yöneticilerin verilen imzalardan geri çekmeler olduğu şeklindeki sözlerinin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Akdoğan, “Bu aşamada CHP yöneticilerinin yaşanan yemin krizine, önümüzdeki günlerde sağlıklı bir çözüm bulmada kurultay isteğinin engel olduğu limanına sığınmamak için toplanmış ve üç gün içinde rahatlıkla tamamlanacak olan Parti Meclisi seçimli olağanüstü Kurultay çağrı imzalarını genel merkeze vermeyeceğiz” dedi.

‘KRİZ AŞILDIKTAN SONRA KURULTAY TOPLANSIN’
Akdoğan, halen görevde olan birçok il başkanının da imzasının bulunmasına karşın görevde oldukları için onların isimlerini açıklamayacağını bildirdi.

Akdoğan, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akdoğan, bir soru üzerine imza toplamaya başladıktan 3 gün sonra 508 imzaya ulaştıklarını ve bu sayıya Parti Meclisi ve milletvekillerinin dahil olmadığını ifade ederken etik anlayışları gereği bugün bu imzaları açıklamadıklarını söyledi.
Yemin krizi yaşanırken yeni bir tartışma ortamı yaratmak istemedikleri için kurultay isteklerini geri çektiklerini belirten Akdoğan, kriz aşıldıktan sonra kurultay yapılması seçeneğini Genel Merkez’in takdirine bıraktıklarını dile getirdi. (Ajanslar)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.