ManşetSivil Toplum

86 yıllık Apoyevmatini Gazetesi kapanacak mı?

0

Yunanistan’daki kriz, İstanbul’un 86 yıllık Rumca gazetesi Apoyevmatini’yi de vurdu. İlan geliri hızla eriyen gazete kapanabilir.

Türkiye’de Rumca yayımlanan ilk günlük gazete olan Apoyevmatini kapanma noktasına geldi. 1925’ten beri Rumcayı yaşatmak ve Rum cemaatinden haberler vermek amacıyla çıkan gazetenin sahibi ve tek çalışanı Mihail Vasiliadis, 86 yıllık aile yadigârını yaşatmak için çare arıyor. Bir zamanlar 35 kişinin çalıştığı gazete bürosunda, şimdi hüzün hâkim. Apoyevmatini şimdiye dek, Türkiye’deki Rum cemaatinin katkıları ve Yunanistan’dan gelen destekle ayakta duruyordu. Ancak Yunanistan’daki kriz ve Türkiyeli Rumların sayısının 2 bine kadar düşmesi Apoyevmatini’ye her geçen gün kan kaybettirdi.

30 bin tirajdan 600’e
Vasiliadis’in babasının kuzenleri tarafından, 12 Temmuz 1925’te yayımlanmaya başlanan ve bir dönem 30 bin tiraja ulaşan Apoyevmatini, Harf Devrimi’ne kadar Türkiye’nin en çok satan gazetesiydi. Ama dönemin azınlıklarla ilgili politikaları ve 6-7 Eylül Olayları nedeniyle birçok Rumun İstanbul’u terk etmesiyle tiraj hızla düştü. Vasiliadis, “Apoyevmatini, İstanbul’daki Rum toplumuna paralel bir yaşam sürdü. Bugün 600 tirajla, İstanbul’daki Rum toplumunun yüzde 99,9’una ulaşıyoruz” diyor. Aylık maliyeti 10-12 bin lira olan gazete, İstanbul’daki Rumlardan ve Yunanistan şirketlerinden sağladığı ilan geliriyle ayakta duruyordu. Ancak Yunanistan’daki ekonomik kriz nedeniyle, ilanlar tamamen kesildi. Vasiliadis, gereken destek sağlanmazsa, Apoyevmatini’nin, doğum günü olan 12 Temmuz’da yayını durdurabileceğini belirtiyor.

“Apoyevmatini’nin benden sonra da yaşayabilmesi için Atina’daki oğlumu Türkiye’ye getirdim. Ama galiba yanlış yaptım” diyen Vasiliadis sitemli: ”Bazı üniversiteliler aralarında para toplayarak, abone olarak destek olmaya çalışırken, ‘Rum diasporasının temsilcisiyim’ diyenlerden ses yok. Oysa 6-7 bin liralık bir destek bile kurtarmaya yetecek” diyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.