İklim KriziManşet

Petrolcü parasıyla iklim değişikliğini inkara yeni kanıt: Dr. Willie Soon’a 1 milyon dolar

0
Önde gelen iklim değişikliği inkarcılarından Dr. Willie Soon

Önde gelen iklim değişikliği inkarcılarından Dr. Willie Soon

İklim değişikliğinin varlığını inkar eden araştırmacılar arasında en tanınmış isimlerden biri olan Dr. Willie Soon’un, yaptığı araştırmalar için petrol ve kömür şirketlerinden son on yılda 1 milyon dolardan fazla para aldığına dair belgeler ortaya çıktı. Dr. Soon petrol şirketlerinden para aldığını inkar etmedi, ancak aldığı desteğin araştırmalarını etkilemediğini savundu.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nde araştırmacı olarak çalışan Dr. Soon, kuzey kutup bölgesindeki buzul erimelerinin CO2 emisyonlarından değil, güneş ışınlarındaki değişmelerden kaynaklandığını savunuyordu. Willie Soon’un yayınlarındaki iddialardan biri de kutup ayılarının iklim değişikliğinden etkilenmediğine dairdi.

Greenpeace ABD’nin Bilgi Edinme Yasası kapsamında Smitshonian’dan edinerek ortaya çıkardığı belgelere göre Dr. Soon 2001 yılından bu yana kömür ve petrol sanayii tarafından ciddi biçimde fonlanıyor. Soon’un para aldığı kurumlar arasında ExxonMobil, Amerikan Petrol Enstitüsü, Koch Şirketi ve dünyanın en büyük kömürlü termik santral şirketlerinden Southern da var.

Soon’un aldığı “araştırma fonlarının” bazıları şöyle: İklim inkarcılarını destekleyen önde gelen kuruluşlardan biri olan ve ABD’deki aşırı sağcı Çay Partisi hareketinin kurucularından Charles Koch’un sahibi olduğu Koch Vakfı’ndan 175.000 dolar, ABD’deki petrol ve doğal gaz şirketlerinin çıkarlarını savunmak üzere kurulan Amerikan Petrol Enstitüsü’nden 274.000 dolar, dünyanın en fazla kar eden petrol şirtketi ExxonMobil’den 335.000 dolar, kömürlü termik santral şirketi Southern’dan 120.000 dolar.

Dr. Willie Soon’un fosil yakıt endüstrisi tarafından desteklendiğinin ortaya çıkarılması önemli bir gelişme. Çünkü Dr. Soon iklim inkarcıları arasında çalışmaları hakemli dergilerde yayınlanan çok az sayıda araştırmacıdan biri, hatta bu anlamda önde gelen bir isimdi.

20. yüzyılda yaşanan küresel ısınmanın istisnai olmadığını ısrarla savunan Soon, iklimbilimin en önemli araştırmaları arasında yer alan Michgale Mann’in hokey sopası grafiğine zayıf argümanlarla saldıran bir çalışmasını alanın önemli dergilerinden biri olan Climate Research’de yayınlatmış, bunun üzerine ciddi iklim bilimciler dergiyi boykot etmişti.

Son kanıtlar 2008’de iklim inkarcılarına verdiği fonları kestiğini açıklayan ExxonMobil’i de utandıracak gibi görünüyor. Çünkü Exxon 2010’a kadar Soon’a para vermeye devam etmiş.

Willie Soon 2004 yılında Guardian’a yazdığı bir mektupta aldığı fon kaynaklarının açık olduğunu, aldıkları fonların büyük bölümünün NASA gibi federal kaynaklardan geldiğini iddia etmişti. Dr. Soon Reuters’a yaptığı son açıklamada ise yeni belgeleri belgeleri inkar etmedi, ancak çalışmaları için aldığı paranın araştırma sonucunu etkilemeyeceğini söyledi.

The Guardian ve Reuters’den derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.