EnerjiManşet

Hopa’daki HES projesi halkın tepkisi nedeniyle iptal

0

Hopa’daki Güneşli HES projesi şirket tarafından iptal edildi. Güneşli HES’in ruhsat sahibi olan Nett Enerji basın kuruluşlarına gönderdiği yazılı açıklamada projeden toplumsal olaya meydan vermemek için vazgeçtiğini duyurdu.

Hopa ilçesinde yapılacak Güneşli HES projesine Hopalılar uzun süredir tepki gösteriyordu. Son olarak ÇED yönetmeliği gereği yapılması gereken bilgilendirme toplantısı, Hopalıların tepkisi nedeniyle iptal edilmişti.

Nett Enerji, projeden vazgeçtiklerine dair yaptığı basın açıklamasında halkın HES karşıtlığının yanlış bilgilere dayandığı iddia edildi. Şirkete göre iptal kararı verme nedenleri konunun “toplumsal bir olaya bahane edilmesini engellemek”. Şirket tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Nett Enerji olarak tüm projelerimizde, ülkemiz kaynaklarının en verimli ve çevreye duyarlı şekilde değerlendirilmesi konusunda son derece hassas davranmaktayız. Ayrıca Güneşli HES projemizde olduğu gibi, yurt genelindeki tüm projelerimizde yüksek maliyetleri göze alarak alternatif çevreci çözümler geliştirmeyi prensip haline getirdiğimiz de bilinmelidir.

Şirketimiz her zaman yöre halkının memnuniyetini ön planda tutarak huzurlu bir şekilde çalışmayı hedeflemekte ve her projesini öncelikle ‘vatandaşın desteğini alarak’ hayata geçirmeye özen göstermektedir.

Son dönemde yanlış bilgilere dayandığını tespit ettiğimiz yükselen HES karşıtlığı, Artvin’in Hopa ilçesinde de etkisini hissettirmiş ve yöre halkından olumsuz bir tepki yaratmıştır. Bu durumun en somut göstergesi ilk olarak Hopa’da kurmayı planladığımız Güneşli HES projesi kapsamında halkı bilgilendirmek, projeye katılımının sağlamak, varsa görüş ve önerilerini almak, planladığımız sosyal sorumluluk projelerini paylaşabilmek amacıyla düzenlenen katılım toplantısının gerçekleşmemesiyle ortaya çıkmıştır.

Bu sebeple yaklaşık 5 yıldır üzerinde çalışarak tüm hazırlık çalışmalarını tamamlamış olmamıza rağmen Hopa’da hayata geçirmeyi planladığımız Güneşli HES Projesi’nden, sorumlu bir davranış sergileyerek toplumsal bir olaya bahane edilmemesi amacıyla vazgeçtiğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

Bilgilendirme toplantısı nasıl engellendi?

Hopa’da Mayıs ayında yapılmak istenen ÇED bilgilendirme toplantısı protestolar nedeniyle yapılamamıştı.

Hopa’da yapılması düşünülen Güneşli HES projesi bilgilendirme toplantısının Hopa Öğretmen evinde yapılacağı gün Hopalılar Hopa Dereleri Koruma Platformu’nun çağrısı üzerine Belediye parkında toplanan yaklaşık 350 kişilik grup sloganlar atarak İnönü Caddesi üzerinden toplantının yapılacağı Hopa Öğretmen evine kadar yürümüş ve Öğretmen Evi’nin önünde toplanarak grup toplantıyı protesto etmişti. Grup “Dereler bizimdir, Hes Yapılamaz. Dereler özgürdür özgür akacak “ şeklinde sloganlar atarak protesto eylemlerini sürdürdü.

Karadeniz Gündem gazetesinin haberine göre eylem sırasında Hopa kaymakamı Abdullah Aktaş ile vatandaşlar arasında yer yer tartışmalar yaşandı. Kaymakam Aktaş’ın kalabalığın dağılması için megafonu eline alarak “Çocuklar okuldan çıkamıyor, kalabalığı dağıtın başka yere gidin” çağrısına eylemciler “Sen kimden yanasın? Orada okuyan çocuklar bizim çocuklarımız, biz onların geleceği için buradayız, siz çocuklarımızı kullanmayın” şeklinde tepki gösterdi.

Eylemin ardından toplantıya katılan görevliler tarafından “toplantıya halkın katılımı sağlanamadığı için toplantı yapılamamıştır” şeklinde tutanak tutuldu.

Hopa’nın içme suyu kaynağını da tehdit eden projenin durdurulması HES’lere karşı mücadelenin yeni bir zaferi olarak değerlendiriliyor.

08 Haber ve Karadeniz Gündem gazetelerinden derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.