EnerjiManşet

Nebraska’daki Fort Calhoun nükleer santrali sel tehdidi altında

0
11 Haziran'da çekilen bu fotoğrafta Fort Calhoun nükleer reaktörünün taşan Missouri nehri tarafından sarıldığı görülüyor.

İklim değişikliğinin neden olduğu sel felaketleri nükleer santralleri de tehdit ediyor.

ABD’nin orta batısında bulunan Nebraska eyaletinde, Missouri nehrinde yaşanan sel Blair kenti yakınında bulunan Fort Calhoun nükleer santralinde su baskınına ve kaza tehdidine neden oluyor.

11 Haziran'da çekilen bu fotoğrafta Fort Calhoun nükleer reaktörünün taşan Missouri nehri tarafından sarıldığı görülüyor.

11 Haziran’da çekilen yandaki görüntüler sel sularının reaktör çevresini sardığını gösteriyor. Fotoğrafın sağ tarafında görülen kahverengi binada içinde 670 ton radyoaktif atık bulunan atık yakıt havuzunun olduğu ve bu havuzun yerden 9 metre yükseklikte olduğu bildiriliyor.

Sel sularının başka bir aşırı yağış olmadığı takdirde uzun süre aynı seviyede kalacağını tahmin eden Omaha Public Power District yetkilileri reaktör çevresini 2,5 metre yüksekliğinde kauçukla kapladıklarını ve sel sularının seviyesi şu andakinden 1,5 metre daha yükseğe çıksa bile bu kaplamanın reaktörü koruyacağını söylüyorlar. Halen nehrin normal seviyesinden 0,3 metre yükselmiş olduğu haber veriliyor.

Ancak sel suları yükselmeye başladığından beri nükleer santralde iki önemli arıza yaşandığı bildiriliyor.

7 Haziran’da elektrik şalteri odasında çıkan yangının atık yakıt havuzunun soğutma sisteminin 1,5 saat boyunca devre dışı kalmasına neden olduğu bildiriliyor. Yetkililer atık havuzunun 88 saat soğutmasız dayanabileceğini iddia etseler de, Nisan ayında havuza yeni atık yüklendiği ve hala çok sıcak olduğu için bu tahminin fazlasıyla iyimser olabileceği söyleniyor.

13 Haziran’da ise bir arıza sonucu nehre yönetim binasının kanalizasyon sisteminden dakikada 400 litre atık boşaldığı bildiriliyor. Ancak yönetim binasından geldiği için atığın radyoaktif olmadığı tahmin ediliyor.

Fort Calhoun nükleer santralinin normal durumdaki görüntüsü

500 MW kurulu güce sahip Fort Calhoun nükleer reaktörü 1973’te işletmeye alınmış ve 2003 yılında lisansı 2033’e kadar, yani 60 yaşına kadar uzatılmıştı. Ancak reaktör güvenlik açıkları nedeniyle Nükleer Düzenleme Komisyonu tarafından ABD’nin en riskli üç nükleer reaktöründen biri olarak kabul ediliyor.

Nuclear Information and Resoruce Service ve Washington Post’dan derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.