DünyaManşet

Almanya’ya Ekolojik Cami

0

Fotoğraf: Heribert Proepper

Almanya – Norderstedt’teki müslüman cemaati minarelerinde rüzgar tribünleri olan camii inşa etmeye başladılar. 2,5 milyon euroluk proje sonunda Hamburg yakınlarındaki Norderstedt şehrinde inşa edilecek camii ilk defa müezzinin ibadete çağrısının rüzgar enerjisi ile diğer müminlere ulaşmasını sağlayacak.

Projenin fikri Hamburglu mimar Selçuk Ünyılmaz’a ait. “Dini mimari ile ekolojik düşünceyi birleştirmek istedim ve böylece tasarımımda geleneksel ile modernin bir ortaklığı doğdu” diyen Ünyılmaz, “ve böylece minarelere çağdaş bir görünüm kazandırdım” şeklinde konuştu.

Rüzgar türbinleri camiinin 22 metrelik 2 minaresinin yanına konumlandırılacak. Şimdiye kadar cemaatin önde gelen 200 kişisinden onay alamayan proje geçen ay onaylandı. 1300 metrekarelik proje içerisinde camiinin yanısıra alışveriş merkezi, seyahat acentası, berber gibi unsurlar da bulunuyor.

Bölge cemaatinin önderi Uğur Sütçü, Hamburger Abendblatt gazetesine verdiği demeçte “Biz her din ve milletten insanların birarada olabileceği bir yer planladık. Dini hizmetlerin yanında proje içerisinde sosyal, kültürel, sportif etkinlikler de gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Bu tür projelere şüphe ile yaklaşanlar olsa da Mimar Ünyılmaz aynı tarz uygulamaları hayata geçireceği başka yerler de aradığını ancak henüz bulamadığını ifade etti.

Bu Alman Camii türünün ilk örneği değil. Londrada da 2012 olimpiyat oyunları ile ilgili çalışmalar kapsamında çevre dostu ve rüzgar türbinli minareleri olan bir camii inşaatı başlamış durumda.

Selçuk Ünyılmaz’ın bu çabası için tesadüfi de denemez. Bilindiği gibi Almanya 2022 yılına kadar nükleer enerjiden tamamı ile vazgeçme kararı aldı ve bu bağlamda tüm sektörler için yenilenebilir enerjilerin kulllanılmasına ilişkin çalışmalar sürmekte.

Nordersted’teki islami topluluk enerji duyarlı bir sisteme geçmeye karar vermiş görünse de henüz bunu gerçekleştirebilecek fonları sağlayabilmiş değiller. Gene de Uğur Sütçü’yü bu durum endişelendirmemiş görünüyor, “Biz gereken mali imkanı her halükarda bulabiliriz” diyor

Bir kıyı kasabası olan Nordersted enerji verimliliğine duyarlı bir yapılaşma yolunda çok önemlşi adımlar atıyor. Güneş yerine Rüzgar enerjisine yönelmiş olmalarını Mimar Ünyılmaz, “Biz kuzey kesiminde yer alan bir bölgeyiz ve geceleri de güneş enerjisinden faydalanma imkanı yok bu nedenle rüzgar enerjisine yöneldik ” şeklinde açıklıyor

– Guardian –

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.