Kültür-SanatManşet

21. Yüzyılın özgürlük manifestosu Türkçe’de

0

94 yaşındaki sıradışı yazar Stéphane Hessel‘in, Fransa’da 2 milyon satan, aylarca listebaşı olan ve 25 dile çevrilen Öfkelenin (Indignez-vous) adlı kitabı İsmail Yerguz‘un çevirisiyle Cumhuriyet Kitapları/ Aydınlanma Kitaplığı içinde yayımlandı.

Fransız edebiyat dünyasını derinden sarsan ve insanlık onuru için bir 21. yüzyıl manifestosu niteliğindeki 30 sayfalık kitapçığında Hessel, özellikle gençleri, uygar bireyleri, haksızlık ve sorunlara kayıtsız kalmayarak neo-liberal masallara kanmamaya, çevreye duyarlı olmaya, sosyal adaletsizliğe, tekelci sermayenin diktatörlüğüne karşı çıkarak, öfkelerini barışçıl yollarla dile getirmeye çağırıyor.

Fransa’da geçtiğimiz Ekim ayında Montpellier merkezli küçük bir şirket olan İndigene tarafından yayımlanan kitap belki de 3 avro gibi bir fiyata satıldığından eşi görülmemiş satış rakamlarına ulaşmış ve hatta Michel Houellebecq‘un ödüllü Harita ve Toprak (La carte et le territoire) romanını sollayarak beş hafta boyunca çok satan listelerinin bir numarasında kalmış.

Kitabının gelirini uluslararası alanda mücadele veren sivil toplum kuruluşlarına bırakan ve aynı zamanda 2011 Nobel Barış Ödülü‘ne de aday gösterilen Stéphane Hessel, 94 yaşının baharını süren genç yürekli bir bilge. Aynı zamanda pilot, diplomat, arabulucu, danışman, eğitimci, filozof ve sosyalist olan Hessel; İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransız Direniş Hareketi’ne katılmış, nazizme karşı mücadele etmiş, faşistler tarafından işkenceye uğramış, toplama kamplarında asılmanın eşiğinden dönmüş, savaşın sonlanmasıyla Birleşmiş Milletler bünyesinde İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin yazılması çalışmalarına katılmış, Cezayir’in bağımsızlığını savunmuş, diplomatik pasaporta sahip bir arabulucu olarak Filistinlilere destek vermiş, Aydınlanma’nın değerlerini savunan bir yazar.

Fransız halkına: “Bu, genç ve yaşlı bütün vatandaşlara yapılan bir çağrıdır, sorumluluk alma zamanı geldi. Her biriniz öfkelenmek için kendi gerekçelerinizi bulmalısınız. Öfke değerlidir.” diye seslenen Hessel’in öfkesinin gerekçeleri ise zenginler ve yoksullar arasındaki uçurumun inanılmaz boyutlara ulaşması, Fransa’nın yasadışı göçmenlere yaptığı muamele, Filistin meselesi ve basın özgürlüğünün ortadan kalkması. Le Monde muhabirlerinden Sylvie Crossman, Hessel’in klitabını Charles de Gaulle‘ün 18 Haziran 1940’ta Londra’dan yaptığı direnişe katılma çağrısına benzetti. Kitaptaki çağrıların bir tatlısu entellektüelinden değil de gerçek bir savaşçıdan gelmesi ise bu büyük başarının altında yatan nedenlerden biri olarak görülüyor.

Kitabın Künyesi

Stephane Hessel

Yayın Yönetmeni: Zeynep Atayman

Grafik Tasarım: Ahmet Sungur, Müge Kaygusuz

Dizi Editörü: Mustafa Bayka

Çeviri: İsmail Yerguz

Cumhuriyet Kitapları/Aydınlanma Kitaplığı

İstanbul, Mayıs 2011, 1. basım

56 sayfa

Yeşil Gazete

Kaynak:insanokur.org

You may also like

Comments

Comments are closed.