Köşe Yazıları

Biz Başbakan’dan cevap bekliyoruz, ya siz?

0

Taksim’de dev bir pankart: “Başbakan’dan cevap bekliyoruz”. Yanındaki sembolde ellerini başının arasına almış gibi görünen bir yarı kurukafa, yarı radyasyon işareti var. İmza ise nukleeristemiyoruz.org.

Başbakan’dan cevap bekleyen aktivistler Cuma gününden bu yana, yani tam beş gündür Taksim meydanını nükleer karşıtı bir eylem alanına dönüştürmüş durumdalar. Arkalarında hem nukleeristemiyoruz.org adresinde Türkiye Nükleer İstemiyor kampanyası için imza veren (şimdilik) 218.508 kişi var, hem de Türkiye nüfusunun bir referandum olsa nükleer santrale hayır diyeceğini bildiğimiz %64’lük çoğunluğu…

Taksim’i çadırları, matları, uyku tulumları ve sarı radyasyon işaretli varilleriyle şenlikli bir eylem alanına çeviren bu aktivistler geçen cuma günü, 3 Haziran sabahı erken saatlerde geldiler. Bu sabah astıkları ve Taksim meydanının ortasını neredeyse boydan boya kateden 25 metrelik pankartlarında hatırlattıkları gibi Başbakan’dan cevap bekledikleri sorunun ne olduğu manifestolarından belli. Başbakan’dan nükleer planlarından vazgeçtiklerini açıklamasını bekliyorlar:

“12 Haziran’da oy vereceğiniz partinin nükleerci olduğunu biliyor muydunuz?

Şu anda meclisteki 4 partinin 3′ü (AKP-CHP-MHP) seçim bildirgelerinde nükleer santral vadediyor.

Fukuşima’da yaşanan felakete rağmen nükleer santral kurmakta ısrar eden Başbakan’dan cevap bekliyoruz:

Halk nükleere “hayır” diyor!

Görmüyor musunuz?”

Taksim meydanını şenlikli bir nükleer karşıtı eylem alanına çeviren bu olağanüstü eylemi yürüten aktivistler, seçimlere giderken, hem siyasi partilerin, hem de nükleer karşıtlarının ezberini bozuyorlar.

Eylemin organizasyonel yükünün büyük kısmını baştan itibaren Greenpeace çekti. Kampın gece ve gündüz, kazasız belasız Taksim meydanında sürmesini Küresel Eylem Grubu (KEG) ve Greenpeace aktivistleri sağlıyor. Yeşiller de bazen aktivist, bazen destekçi olarak her zaman onların yanında.(Zaten alandaki Yeşiller’in bazıları aynı zamanda Greenpeace’in veya benim gibi KEG’in de aktivisti.)

Her gün yüz binlerce insanın gelip geçtiği, Türkiye’nin, hatta dünyanın sayılı meydanlarından birinin ortasında, nükleer santral meselesini net bir mesajla gündemin ön sırasına taşımayı başarıyor bu eylem.

Hem de bütün büyük partilerin nükleerci vaatleri sürdürdüğü, bazı nükleer karşıtlarının da umudu olan CHP liderinin Ankara’da (seçim bildirgesinde) Akkuyu’ya iyisinden bir nükleer santral vaad edip, Silifke’ye gittiğinde kamuoyu tepkisinden çekindiği için karşı oluverdiği bir seçim kampanyasının orta yerinde.

Bu eylemi sırtlarında taşıyan bütün aktivistlere hepimizin teşekkür etmesi, destek olması gerekiyor. Nükleer karşıtları olarak günlerimizi gecelerimizi Taksim’deki bu büyük eyleme de vakfetmeyeceksek, ne zaman edeceğiz?

Bu eylemi nükleer karşıtlığıyla ilgisi olmayan, partizanca gerekçelerle görmezden gelen nükleer karşıtlarına, ara sıra Taksim’deki dev pankarta bakmalarını öneriyorum. Belki Taksim meydanındaki cefakar genç aktivistleri görmemeyi beceriyorlardır bir şekilde, ama o dev pankartı görmemeleri mümkün değil.

You may also like

Comments

Comments are closed.