ManşetSivil Toplum

Sivil anayasa, sivil toplum örgütlerinin katılımı ile oluşmalı

0
Seksen sivil toplum örgütü temsilcisi Ankara'da buluştu

Seksen sivil toplum örgütü temsilcisi Ankara'da buluştu

Sivil Toplumun Yönetime Katılımı ve Yeni Anayasa Danışma Kurulu Toplantısı Ankara’da yapıldı. Toplantıya, Türkiye’nin her bölgesinden ve farklı çalışma alanlarından 80 sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcisi katıldı.

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM), Türkiye’nin pek çok yerinde düzenlenen “Yeni Anayasa ve Sivil Toplum” konulu buluşmalara koordinasyon ve lojistik sağlıyor. Buluşmaları organize etme kararı, STGM’nin STK’ları “provoke etme” düşüncesinden çıkmış. Çünkü, toplumun çeşitli kesimleri gibi, sivil toplumun da anayasa yapma sürecinde etkisiz ve örgütsüz kalmasından endişe etmişler. Ayrıca, karar alıcılardan da henüz katılıma yönelik ne bir çağrı, ne de sivil toplumdan güçlü ve ortaklaşmış bir talep olduğunu düşünmüşler.

Danışma Kurulu toplantısında da, STGM’nin önceki etkinliklerde de özenle vurguladığı gibi, “yeni anayasanın içeriği değil, hazırlanma sürecine katılım” tartışıldı. Gerçi, ülkenin yoğun ve kimi zaman zorlu politik iklimi, zaman zaman tartışmaların içerik konusuna da odaklanmasına neden oldu.

Özellikle hak temelli kurum temsilcilerinde zaman zaman belirginleşen bir umutsuzluk olduğu da görüldü. “STK’lar ve yurttaşlar, bırakın anayasayı yapma sürecine, doğrudan kendileriyle ilgili kanunlar yapılırken bile yasama süreçlerine katılamıyorlar.” dendi. Bununla birlikte, anaakım politik partilerin ve medyanın ilgisizli ile pekişen bir umutsuzluk da var. “Ancak, birlikte olarak bir katılım iradesi oluşturabiliriz” diyen STGM Başkanı Levent Korkut ise, sürece aynı zamanda umutla da bakanlardan.

Danışma Kurulu toplantısında, daha önceki bölge toplantılarından da tartışmaya açılan “Ortak Çağrı Metni” çalışıldı. Metnin genelinde ortaklaşan STK’lar daha çok terminoloji ve yaklaşım farklılığı üzerinden beliren görüş farklılıklarını paylaştılar.

“Hazırlık aşaması ve süreç boyunca içerik konuşulmayacak; katılım mekanizmaları ve metodoloji üzerine bir ortaklaşma bu” denmişti. Ancak, metinde diğer temalar ile birlikte geçmesi önerilen “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği” sözcükleri, bazı İslam vurgulu örgütler ile salonun geri kalanı arasında zaman zaman çözümsüzlük yaratan tartışmalara neden oldu.

Sırada Festival var

24-27 Haziran’da Ankara’da STGM’nin organize edeceği Sivil Sesler Festivali gerçekleştirilecek. 27 Haziran’da parti genel merkezleri ziyaret edilecek. Ayrıca, mecliste grubu bulunan partilere talepler yüz yüze iletilecek. Cumhurbaşkanına ve meclis başkanına da gidilmesi düşünülüyor. Ayrıca, on beş saniyelik televizyon reklamları hazırlanacak. Sivil toplum örgütlerinin anayasa yapımına katılım talepleri, sürecin kendisiyle birlikte yoğunlaşacak gibi görünüyor.

Murat Köylü, Yeşil Gazete

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.