Kadın

Kadınlar Dilşat Aktaş’a ve Nuray Mert’e sahip çıktı

0

Kadınlar, Başbakan Erdoğan’ın, hakkında “O kadın mıdır, kız mıdır” dediği Dilşat Aktaş ve “namert” olmakla suçladığı gazeteci Nuray Mert’e destek için sokaktaydı. İstanbul ve Ankara’da düzenlenen eylemlerde “Bu kadın düşmanı yüz yabancımız değil” diyen kadınlar, özgürlükleri için mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

“Cinsiyetçi başbakan istemiyoruz”
İstanbul’daki eylem, Galatsaray Meydanı’ndaydı. “Her yer Hopa, Hepimiz kadınız”, “Cinsiyetçi başbakan istemiyoruz”, “Derenin başında, panzerin üstünde, kadınlar her yerde”, “Hepimiz Dilşat’ız hepimiz kadınız” sloganları atan kadınlar, Aktaş’ın panzerin üstündeyken çekilmiş fotoğraflarını taşıdı.

Kadınlar adına basın açıklamasını Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol okudu; “Kadın düşmanlarına karşı sokaktayız, Dilşat’a sahip çıkıyoruz” dedi:

“Bu kadın düşmanı yüz bizim için yabancı değil. Günde beş kadının öldürüldüğü ve son yedi yılda kadına yönelik şiddetin yüzde 1400 arttığı bir ülkede ‘Medya olayları abartıyor’ diyen, ‘Kadın erkek eşitliğine inanmıyorum’ diyen bir başbakanın ve aynı zihniyeti paylaşan kadın düşmanlarının, en ufak bir karşı çıkışta halka saldırırken kadınları hedef göstermesinden, kendi ikiyüzlü ahlak anlayışlarını topluma dikte etmeye çalışmasından daha doğal bir şey olamaz.”

Birol’un ardından Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Döndü Taka Çınar söz aldı. Çınar, Başbakan Erdoğan’ın “Duble yolları, Dersim’de olduğu gibi kolay harekat yapılsın diye inşa ediyormuşuz. Bu mertlik değil namertliktir” diyerek eleştirdiği gazeteci Nuray Mert’e de destek verdi.

ÖDP’li kadınlar adına konuşan Deniz Özlem Bilgili ise kadınların kadın düşmanlarına karşın sokaklarda olmayı sürdüreceklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan’ı “en cinsiyetçi” olarak nitelendiren Sosyalist Feminist Kolektif açıklamasında ise, “O konuştukça bize yönelik şiddet artıyor. Dilşat’a geçmiş olsun diyoruz ve başbakan konuştukça hepimizin başına Dilşat’ın başına gelenlerin geleceğini biliyoruz” denildi.

“Bedenimiz bizimdir”
Ankara’daki eylem ise Yüksel Caddesi’ndeydi. “‘Kız mıdır kadın mıdır’ diyemezsin, bedenimiz bizimdir. Erkek devlet şiddetine son” yazılı pankart açan kadınlar, Aktaş’ın resimlerinin de bulunduğu dövizler taşıdı; “Hepimiz Dilşat’ız”, “Tayip elini bedenimden çek” sloganları attı.

Basın açıklamasını okuyan Sakine Yılmaz, Başbakan Erdoğan’ın seçim meydanlarında ayrımcılığı, gericiliği ve kadın düşmanlığını körüklediğini, derelerine ve çayına sahip çıkan Hopa halkını hedef gösterdiğini söyledi.

Erdoğan ne demişti?
Başbakan Erdoğan, Konya mitinginde, Aktaş’ı kast ederek “Bu sabah bakıyorum bir televizyon kanalında Ankara’da bir polis panzerine tırmanan bir tane kız mıdır, kadın mıdır bilemem. Ve oradan, panzer yetmiyormuş, oradan hızını alamıyor, kalkanla yerinde duran polisimize elindeki sopayla saldırıyor, vuruyor, polis yerinde sabrediyor. Gelecek polisin kalkanına vuracak, panzerine saldıracak ne işe yarıyor bunlar, ne yapmaya gidiyor? Bunların görevi ne? Neymiş Hopa’nın hesabını sormaya geliyorlarmış. Bu ülkenin meydanları boş değil” demişti.

Yeşil Gazete – bianet

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.