ManşetYeşil Havadis

Yüksel Selek: “Barışı ancak halklar inşa edebilir”

0

Yüksel Selek Muğla mitinginde

Yüksel Selek’in konuşmasından bir bölümü buradan seyredebilirsiniz.

Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu’nun Muğla bağımsız milletvekili adayı Şehbal Şenyut Arınlı’nın dün Muğla’da yapılan seçim mitinginde konuşan Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Yüksel Selek “barışı ancak halkların inşa edebileceğine inanırım, bunun için çalışırım” dedi. Şehbal Şenyurt Arınlı’yı meclise gönderelim diye seslenen Yüksel Selek’in konuşmasının tam metni şöyle:

“Sevgili Muğlalılar,

Bu yaşımda bir seçim mitinginde konuşma yapacağımı rüyada görsem güler geçerdim, ama işte karşınızdayım.  Sebebine gelince, bundan tam 35 yıl önce, dünya barışının tehdit altında olduğu yıllarda, arkadaşlarımla Barış Derneği’ni kurmuştuk (1976). O yıllarda iki sistem, barışı adına nükleer silah geşiştirme ve konuşlandırma yarışı içindeydiler. Dünya halkları buna karşı çıkıyor, bu dehşet dengesinden barış değil ölüm çıkar diyordu. Biz de, bu barış hareketin bir parçası olduk. 12 Eylül askeri darbesiyle yasaklandık, yargılandık, ama sonuçta barış için mücadele eden milyonlar sayesinde nükleer silahlar da yasaklandı. İşte ben o gün bu gündür,  barışı ancak halkların inşa edebileceklerine inanırım ve bunun için çalışırım.

Belki hatırlarsınız, 2010 Kasım’ının son günüydü, o gün aynı zamanda ilan edilmiş eylemsizlik süresinin de son günüydü. O gün, benim gibi yaşlı kişiliklerden oluşan bir heyet olarak bir basın toplantısı yaptık ve bu ülkede de barışı görmeden ölmeyeceğiz, dedik.

Bugün de, 2011 Mayıs’ının son günü ve ben yine sizlere barış için sesleniyorum.  Çünkü barış, uğruna bir ömür adamaya değer. Büyük Yunanlı Şair Yannis Ritsos’un deyişiyle;

Çocuğun gördüğü düştür barış.

Ananın gördüğü düştür barış.

Ağaçlar altında söylenen sevda sözleridir barış.

 

Barış sımsıkı kenetlenmiş elleridir insanların

sıcacık bir ekmektir o, masası üstünde dünyanın.

Barış, bir annenin gülümseyişinden başka bir şey değildir.

Akşam alacasında, gözlerinde ferah bir gülümseyişle döner ya baba

elinde yemiş dolu bir sepet;

ve serinlesin diye su, pencere önüne konmuş toprak testi gibi

ter damlalarıyla alnında…

barış budur işte.

Sevgili dostlar,

Bunca yılda  öğrendim  ki, barış özgürlüktür, eşitliktir, barış adalettir.

Ve yaşayarak görüyoruz ki, bir ülkede  barış yoksa  demokrasi de yoktur.

Ve otuz yıldır gözyaşlarıyla, kanla sulanmış, bombalanmış,  yakılıp yıkılmış topraklarımızda,

 

Yeryüzünün yara izleri kapandığı zaman

ağaçlar dikildiğinde top mermilerinin açtığı çukurlara,

yangının eritip tükettiği yüreklerde

ilk tomurcukları belirdiği zaman umudun,

ölüler rahatça uyuyabildiklerinde, kaygı duymaksızın artık,

boşa akmadığını bilerek, kanlarının,

barış budur işte.

İşte ben 76 yaşımda bunun için sizlere sesleniyorum.  Vicdanlarınıza, adalet duygunuza sesleniyorum. 12 Haziran’da , Muğla Bağımsız milletvekili adayımız, Şehbal Şenyurt Arınlı’yı  barış elçimiz olarak gönderelim Meclise. Çünkü o da gerçek bir barış savaşçısıdır. 35 yıllık mücadelemin son 20 yılında onunla da omuz omuzaydık. Savaştan, şiddetten, ölümlerden, yıkımlardan yorgun düşen halklarımızın sesi olsun diye, gönderelim  onu Meclise!.

Şehbal Şenyurt Arınlı’yı Meclis’e; yasaları Tabiatana’nın, doğanın gözüyle görsün, kadın gözüyle görsün, gözetsin, düzeltsin, diye gönderelim. Etnik, dinsel, dilsel, cinsel kimlikler, farklılıklar, tercihler ayrıma uğramasın, diye gönderelim. Onu, ötekileştirilenlerin sesi olarak gönderelim.

Hepimizin ilk defa,  hep birlikte yapacağımız sivil Anayasamızın görüşüleceği o Meclis’te taleplerimize sahip çıksın, ortak irademizi savunsun, diye gönderelim Şehbal Şenyurt’u. O Anayasa ki, onu yaparken,aynı zamanda barışı kuruyor olacağız. Anayasamızı yaparken, aynı zamanda halklarımız arasındaki dostluğu, kardeşliği, güveni pekiştireceğiz.

Şehbal Şenyurt Arınlı’yı, Muğlamız’ın  doğasına, denizine, koylarına, dağlarına, ormanlarına  göz koyanlara, doğal ve kültürel varlıklarımıza kastedenlere  karşı  sesimiz olsun, diye gönderelim Meclise. HES’ler Muğla’nın derelerini kurutmasın diye;  Termik Santraller kapatılsın, yenileri yapılmasın, diye; Nükleer santraller yapılmasın,  ölüm saçmasın, diye gönderelim Meclise!

Muğla’nın kaderi Ankaradan belirlenmesin, nasıl yaşayacağımıza biz karar verelim, diye gönderelim, Şehbal Şenyurt Arınlı’yı Ankara’ya. Muğla’nın cennet ilçelerini, Bodrum’u, Marmaris’i, Fethiye’yi, Datçayı ve her bir beldesini kitle turizmine kurban eden anlayışın değişmesi için, doğayla uyumlu, yerel yaşam tarzlarıyla, kültürle dost, yeni bir turizm anlayışının geliştirilmesi için çalışsın Meclis’te!

Muğla, Bodrum, Datça, Marmaris, Fethiye; dünya güzeli tatil yerlerimiz daha fazla kentleşmesin; dere tepe, site site, betonarme olmasın; trafik kaosuna, hava kirliliğine  kurban olmasın;  bisiklet yolları, yaya yolları artsın, dünyanın doğa dostu, kültür dostu sakin şehirlerinden olsun, diye gönderelim onu Meclise.

Ekonomik büyüme adına, sınırsız rant için doğayı acımasızca yıkıma uğratan, sistemi taşeronlaştırıp çalışanları sosyal güvencesiz bırakan; zengin sayısını artırıp açlık sınırında yaşan nüfusu büyüten bu gidişe dur  deme  mücadelemizi meclise taşısın,  diye Şehbal Şenyurt Arınlı’yı görevlendirelim.

Hepinizi Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu adına,  Barış için selamlıyorum…

Kardeşler, barış içinde ancak

derin derin soluk alır evren.

tüm evren, taşıyarak tüm düşlerini.

Kardeşler, uzatın ellerinizi.

Barış budur işte.”

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.