ManşetTürkiye

Bizim daha nice Onur Hocalara ihtiyacımız var!

0

Çevre kirliliğine bağlı sağlık sorunlarıyla ilgili bilimsel çalışmasının ilk sonuçlarını kamuoyuna açıkladığı için Kocaeli ve Dilovası Belediyeleri tarafından hakkında suç duyurusunda  bulunulan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu‘na destek için dün (28 Mayıs) Dilovası Belediyesi önünde bir basın açıklaması yapıldı.

Aralarında TMMOB’ye bağlı odalar, KESK, Eğitim Sen, Tabibler Odası, ESP ve Yeşiller Partisi’nin de bulunduğu grup saat 13:00’de Belediye Binasına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca: “Özgür bilim susturulamaz”, “Dilovası halkı yalnız değildir”, “Onur Hoca onurumuzdur”, “Dilovası çöplük değildir”, “AKP sağlığa zararlıdır”, “Zehir solumak istemiyoruz” sloganları atıldı.

Belediye önünde toplanan grup adına ilk olarak söz alan Dokuz Eylül Üniverstesi’nden Prof. Dr. Cem Terzi şunları söyledi:

“Bir bilim insanı, Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu soruşturuluyor. Ne için? İnsan, hekim ve akademisyen olaral topluma karşı temel görevini yerine getirdiği için. Hamzaoğlu uzun yıllardır bölgede yaşanan ciddi sağlık sorunlarıyla uğraşmaktadır. 2005 yılında yayımladığı ve kansere bağlı ölümlerdeki artışı gösteren çalışmasından bu yana yetkililerce hiçbir önlem alınmadığı gibi, geçtiğimiz günlerde yürütücüsü olduğu yeni çalışmanın sonuçlarını kamuoyuna açıklayınca soruşturma ve yargılama talebiyle karşılaştı.

Bizler bilim insanlarına yapılan bu tacizlerin anlamını biliyoruz. Dr. Irving Selikoff asbestoz’un, Dr. Takeshi Nirayama pasif sigara içiciliğinin, Dr. Ignacio Chapela GDO’lu mısırın insan sağlığını tehdit ettiğini açıkladığında hep aynı tacize uğradı. Şimdi sıra Onur Hamzaoğlu’nda. Oysa bir akademisyen gerçeğin peşinde koşar.

Bir tarafta siyasi ve ekonomik çıkarları insan sağlığı üstünde tutanlar var, diğer tarafta toplum sağlığı, onurlu bilim insanları ve Onur Hamzaoğlu var. Bizim tarafımız belli. Hocamız onurumuzdur.”

Daha sonra Eğitim Sen Kocaeli Şube başkanı Veysel Kaplan ve KESK başkanı Döndü Taka birer konuşma yaptı. Taka, günümüzde pek çok bilim insanının piyasa mantığı ile çalıştığını ama Onur Hoca gibi akademisyenlerin de var olduğunu söyleyerek, “Bizim daha nice Onur Hocalara ihtiyacımız var” dedi. Kütahya’da yaşanan çevre felaketine de değinen KESK başkanı sözlerine şöyle devam etti:

“Kütahya’daki madenlerde risk olduğuna dair çalışmalar yayımlanmıştı. Orada da hiçbir önlem alınmadı ve bir çevre felaketi yaşandı. Peki ama akademik çalışma neden yapılır? Bugün Kocaeli ve Dilovası Belediyelerinin yapması gereken Hamzaoğlunun çalışmasını değerlendirip önlem almaktır. Belediyeler yerel rantın paylaşıldığı yerler olamaz.”

Basın açıklaması, 31 Mayıs 2011’de Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun Kocaeli Belediyesine açtığı davanın görülmesi sırasında mahkemeye gidilerek destek verilmesi çağrısıyla son buldu.

Haber ve fotoğraflar: Gülden Akyol – Yeşil Gazete

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.