Dünya

Bremen’de gözler Yeşiller’de

0

Almanya’da ilk kez bir eyalet seçiminde 16 ve 17 yaşındakiler de sandık başına gidiyor. Sosyal Demokratlar’ın kalesi Bremen’deki seçimlerde gözler siyasetin yükselen yıldızı Yeşiller’de.

Bremen, yeni eyalet parlamentosu ve hükümeti belirlemek üzere sandık başına gitti.Eyalette ilk kez 16 ve 17 yaşındakiler de seçmen olarak oy kullanıyor.

Bremen eyaletinde seçmen yaşının 16’ya düşürülmesinin seçim sonuçlarına nasıl yansıyacağı, seçimlere katılım oranını yükseltip yükseltmeyeceği merakla bekleniyor. Almanya’da Bremen dışındaki diğer eyaletlerde ve federal seçimlerde seçmen yaşı 18. Bazı eyaletlerde de yalnızca belediye seçimlerinde 16 yaş ve üzerindekiler oy kullanabiliyor. Bremen’de 2007 yılında yapılan eyalet seçimlerine katılım oranı yüzde 57,5 ile son 60 yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

Almanya’nın en küçük eyaleti olan Bremen’deki seçimler, Berlin’de de yakından izleniyor. Kamuoyu anketleri, federal düzeyde muhalefette olan Sosyal Demokratlar ve Yeşiller’in, Bremen’de oy oranlarını artırarak, yeniden hükümeti kuracaklarını gösteriyor.

Yeşiller’in yükselişi sürüyor

Nükleer enerji karşıtı politikaları ile dikkat çeken Yeşiller, Almanya’da bu yıl içinde yapılan dört eyalet seçiminde de büyük başarı yakalamış, Baden-Württemberg eyaletindeki seçim zaferiyle ilk kez bir eyalette Başbakanlık koltuğuna oturmuştu. Bu sonuçlarla Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hrıstiyan Demokratlar, 58 yıldır iktidarda oldukları Baden-Württemberg’de ilk kez muhalefete düşmüştü.

Kamuoyu anketleri Bremen eyaletinde Sosyal Demokratların yüzde 36’lık oy oranıyla ilk sırada olduğunu, yükselişteki Yeşiller’in de yüzde 24’lük oy oranına ulaşarak ikinci parti haline geldiğini gösteriyor. Hrıstiyan Demokrat Birlik (CDU) ise yüzde 20’lik oy oranıyla üçüncü sıraya gerilemiş durumda.

Federal düzeyde CDU’nun koalisyon ortağı olan liberal Hür Demokrat Parti’de (FDP) ise kan kaybı sürüyor. Kamuoyu anketleri halen Bremen eyalet parlamentosunda 4 sandalyeye sahip olan FDP’nin yüzde 5 seçim barajını aşamayabileceğini ve parlamento dışında kalabileceğini gösteriyor.

65 yıldır Bremen eyaletinde iktidarda olan SPD’nin seçimler sonrasında Yeşiller partisi ile koalisyonunu sürdürmesi bekleniyor. 2007 yılında yapılan seçimlerde birlikte yüzde 53’lük çoğunluk elde eden iki partinin bu kez yüzde 60’lara ulaşması bekleniyor. SPD ve Yeşiller, Baden-Württemberg eyaletinde Mart ayında yapılan seçimlerin ardından da birlikte koalisyon hükümetini kurmuş, Yeşiller’den Winfried Kretschmann, Başbakan olmuştu.

Karmaşık seçim sistemi

Bremen eyaletinde her seçmen, kendisine verilen 5 oy hakkını, farklı adaylar ve partiler arasında bölüştürebiliyor. Karmaşık bir seçim sisteminin uygulandığı ve yaklaşık 500 bin seçmenin bulunduğu Bremen’de ilk sonuçların akşam geç saatlerde açıklanması, kesin resmi sonuçların ise ancak Çarşamba günü netleşmesi bekleniyor.

Deutsche Welle Türkçe

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.