Ekoloji

BAY Kuzey Ege-Güney Marmara: “Anadoluyu vermıyuk”

0

Kazdağlari Altınoluk’tan 26 Nisan 2011 tarihinde yol almaya başlayarak çeşitli mesafe aralıkları ile birleşip , Bursa’ya 11 günde vardılar ; 8 kisi bir de atları Ateş .

Onlar ; Halim Aslan , Atalay Berkit , Vedat Mutlu ,Emre Taştan , Yelkin Çolak ve Katie Cooper ,  Büyük Anadolu Yürüyüşü’nün Kuzey Ege – Güney Marmara Kervan ekibi olarak Edremit’in Çamcı köyünden  Hamza Yalazı ve beraberinde köyün kadınlarının kıyafet parçalarından oluşturduğu ‘’ Anadoluyu Vermiyuk ‘’ yazılı pankartları da  dahil ederek yürüyüşlerine devam ettiler.

Günlük 25 ile 30 km arası yol kateden grup Susurluk civarında Bursa Yesilleri ile temasa gecti. Bu aşamadan itibaren Bursa ‘dan yol guzergahları ile durumları takip edilen kervan ,

köy yolları ve patikalarından Mustafa Kemalpaşa ‘ya geçerek Garipçe Tekke Köyünde konakladılar . Buradan katılan  Burhan Eltan da Altinoluk’ta bıraktığı yürüyüşüne devam etti .

Uğradıkları yerleşim merkezlerinde Jandarma tarafından da durum bilgileri alınıp , sorun olmaksızın geçtiğimiz Perşembe 07.05.2011 günü Bursa sınırları dahilindeki Uluabat Gölü’nün GüneyBatı istikametindeki Dorak köyüne vardılar .

Göle yukarıdan bakan köyü  takiben  4 km daha yürüyerek Onaç Köyü’ne vardıktan sonra  Bursa’dan kendilerini heyecanla bekleyen 18 kisilik bir karşılama grubu ellerinde cicek merhaba dediler .Aksami da yine göl kıyısında sayılabilecek Fadıllı Köyü ağırladı .

Bursa ‘ya Cuma günü geçen kervana atla ilerledikleri icin emniyetli bir rota cizilmesine gayret edildi . Onbir günlük doğa şartlarında ilerlemenin  sonunda Sanayii’nin sesi hepsini rahatsız etmis olsa da  sıcak bir dus bütün yorgunluklarını gidermisti .

Cumartesi günü ise gercek bir sınav oldu hepimiz icin ; doğada rahat etmeye alışmış bir atı

şehrin trafigi ve gürültüsü arasından nasıl geçirecektik ? Halen güzel olan Bursa’nın yeşil kalan bölgelerinden Kükürtlü ve Kültür Park içinden geçirerek bir nebze bu kervan yürüyüşünün sembolu haline gelen kahverengi yeleli , güzel Ateş ‘i sakin tutabildik .

Her ne kadar Ateş’i Orhangazi Parkı’na sokamasak da , basın açıklaması oldukça

başarılı geçti . Halim Aslan grup sözcüsü olarak doğa için yürüdüklerini anlatırken , haykırarak söylediği ‘’ Anadolu’yu Vermeyeceğiz’’ ‘’ Uludağ’ı Vermeyeceğiz ‘’ sözleri toplanan doğa ve çevre savunucularını coşturdu .

Aynı gün Bursa Merkez Esenevler’e kadar devam eden yürüyüşe Nilüfer Kent Konseyi’nden de  eşlik eden doğa ve çevre  severler , gruba Pir Sultan Abdal Derneği’nin sıcak ağırlaması ardından veda ederek Bursa olarak ekibe devam edecek İfakat Arat ve Zuhal Kaplan ‘ı da uğurladılar .

Geceyi Kestel Cem Evi’nde ( Hacıbektaş-i Veli Derneği ve Cem Evi ) gecirdikten sonra kervan Pazar sabahı  Bursa’nın eski İpekyolu Güzergahı olan ve İnegöl’e geçişi sağlayan eski antik ticaret yolu Aksu Köyü yolundan İnegöl tarafına geçtiler . Şehitler Köyü’nde konuşma yapan Anadolu Yürüyüşçüleri bir gece de burada kamplayarak kaldılar .

Şuanda İnegöl Kurşunlu yakınlarında bulunan kervan yolu kah eski ticaret yollarından kah köy patikalarından geçerek çoğu kimsenin yaşayamayağı bir doğa tecrübesi de yaşıyorlar doğayı ve doğada birleşik hayat yaşayan köy insanının haklarını savunurken . Bu yürüyüşün her kilometresi araç kullanmaksızın her daim doğada yürünerek alınıyor , bu da ‘’ Anadolu’yu Vermiyuk ‘’ demenin en kıymetli yolu .

Yeşil Gazete-Bursa

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.