Türkiye

Mersin’de Hrant Dink Parkı açıldı

0

Mersin’de, BDP’li Akdeniz Belediyesi, katledilen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ermeni gazetesi Hrant Dink’in anısına yaptığı ve Hrant Dink adını verdiği parkın açılışını yaptı. Açılışta konuşan Hrant’ın eşi Rakel Dink, “Bu fikir, geçmişle yüzleşmenin sadece bir noktasıdır. Geçmişimiz çok acılarla dolu. Eşim, bütün yaşamı boyunca doğruluk ve adalet uğruna mücadele etti. Onun öldürülmesi, yaptıklarının karşılığı oldu. Ama şimdi yeşeren kardeşlik tohumlarını görünce teselli oluyor. Buğday tanesinin toprağa düşüp ölmesi gibi. Sizlerde bu resmi görüyorum” dedi.

BDP’li Akdeniz Belediyesi, 2007 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in anısına yaptığı parkın açılışını gerçekleştirdi.

Açılışa Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu Mersin Bağımsız Milletvekili Adayı Ertuğrul Kürkçü, Hrant’ın eşi Rakel ve kızı Delal Dink, BDP İl Başkanı Cihan Yılmaz, Agos Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Rober Koptaş, Ermeni yazar Vartak Estukyan, Mersin’deki Katolik ve Ortodoks kilisesinin temsilcileri, gazeteciler Ali Bayramoğlu ve Celal Başlangıç, sanatçı Mustafa Alabora, Karin Karakaş, Şaban İba, İbrahim Kalyoncu, Yavuz Önen, Şair Sezai Sarıoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Sarı yeşil kırmızı renklerin hakim olduğu alanda, kitle sık sık, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganı attı. Her anonsun ardından Hrant Dink’ten yapılan alıntılar sırasında kitle hüzünlü anlar yaşarken, kimi yurttaşların da gözyaşlarını tutamadığı gözlendi. Bir gurup çocuk geleneksel Kürt giysileri ile halay çekerek açılışa renk kattı. Ali Bayramoğlu ve Celal Başlangıç gibi bazı gazeteci ve yazarların cep telefonları ile açılış anını fotoğraflayıp kameraya aldı.

Törene katılan hemen herkes, yakasında Hrant’ın bir resmini asarken, parkın yanındaki bir binaya asılan ve üzerinde “Mezopotamya’nın yiğit evladı, Kürt halkı seni unutmayacaktır” yazılı dev bir pankartın asıldığı dikkat çekti. Alana sığmayan bir gurup yurttaş, çevredeki apartman ve binaların balkon ve camlarından töreni ilgiyle izledi.

Yerel ve ulusal basının yoğun ilgi gösterdiği törenin açılış konuşmasını yapan Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk, en mutlu günlerinden birini yaşadığını belirterek, “Hiçbir vicdanın kabul etmediği hain bir saldırıda katledilen Hrant’ın sonsuza dek unutulmayacak olan adını parkımıza veriyoruz. Uğruna öldüğü barış, demokrasi ve eşitlik gibi değerler için mücadele edeceğiz. Kendimizden farklı olandan korkmayacağız, farklılıkları zenginliğimiz olarak kabul etmeye devam edeceğiz. Ermeni’si, Türk’ü, Kürdü, inananı, inanmayanı ile herkes, bu ülkede eşittir ve eşit muamele görmeyi hak eder. Agop da Ali de Jiyan da bu ülkenin vazgeçilmez unsurlarıdır. Bu kardeşliği gölgeleyen karanlık elleri bir kez daha kınıyorum. Karanlık odaklar, ülkemizde barış ve özgürlük tohumlarının yeşermesine, devasa çınarlar haline gelmesine engel olamayacaklardır. Hrant Dink gibi isimler de bu yolda birer mihenk taşıdır. Barış güvercini kardeşimizin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz” dedi.

Kürkçü: Hırant’ın anısına devlet değil, Kürtler sahip çıktı

BDP’nin de desteklediği Bağımsız Milletvekili Adayı Ertuğrul Kürkçü ise, Hrant Dink’in de Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla aynı yolda yürüyen, aynı büyük davaya kendisini adamış, halkların kurtuluşu uğruna canını veren bir insan olduğunu vurguladı. Kürkçü, şunları belirtti: “Hrant, kendisini, Türkiye halkının koruyuculuğuna emanet ederken, belki de henüz tam olarak ispat edilmemiş bir şeye inanmak istiyordu. Nitekim o koruyucu zırhın o kadar da koruyucu olmadığını hepimiz gördük. Halklar, kendi başlarına var olmazlar. Onlar daima bir siyasi ifadeye de bürünürler. Ve ne yazık ki bizim siyasi ifademiz olan devletimiz, kendi halkına, öteki halklara, soylara, dinlere o kadar da dost değildik. Bu acı gerçeğin acı idrakidir, Hrant Dink’in aramızdan alan katil. Şimdi bizim Ermeni halkına, Hrant Dink kardeşimize bir borcumuz var. Ve ne acı bir tecellidir ki bu borcu ödemek, bu devlete, devletin hakim unsuruna değil de onun yerelde bir görev alan bir Kürde kaldı. Yani Kürt halkı, Türkiye halkları adına, Ermeni halkına yapılan zulmün özrünü dilemeye başladı. Bundan örnek alalım. Türkiye, bütün meselelerini, azınlıklara, ötekilere, dışlananlara yükleyemez. Türkiye, kendi gerçeğiyle yüzleşmeli, tarihiyle hesaplaşmalıdır.”

Rakel Dink: Yeşeren kardeşlik tohumları bizi teselli ediyor

Törende duygu dolu bir konuşma yapan Rakel Dink ise, bu tür günlerde Hrant’ın yokluğunun acısını daha çok yaşadığını dile getirdi. “Bu fikri düşünenlere ve hayata geçirenlere teşekkür ediyorum” diyen Rakel Dink, “Bu fikir, geçmişle yüzleşmenin sadece bir noktasıdır. Ve faydalı olacaktır bu konuda. Geçmişimiz çok acılarla dolu. Eşim, bütün yaşamı boyunca doğruluk ve adalet uğruna mücadele etti. Onun öldürülmesi, sadece ve sadece vatandaşların hakları için, uğradıkları haksızlıkları dile getirmek için yaptıklarının karşılığı oldu. Ama şimdi yeşeren kardeşlik tohumlarını görünce teselli oluyor. Buğday tanesinin toprağa düşüp ölmesi gibi. Sizlerde bu resmi görüyorum. Burada onun ismini gören her vatandaşın, ayrımcılığın, ırkçılığın faşizmin cinayetini hatırlayıp geri dönüp düşünmesini istiyorum. Hepinize tekrar teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Mersin 68′liler Derneği Başkanı Hasan Kapıkıran da Hrant’ın bıraktığı mirasa sahip çıkacaklarını söyledi. Kapıkıran, “Halklar arasında barış ve kardeşlik köprüsü olan bilge insan Hrant’ı korumayan, tersine katilleri koruyan bir ülkede yaşamaktan dolayı hüzünlü ve öfkeliyiz” dedi.

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Türk, Rakel Dink’e bir teşekkür plaketi sunarken, MKM sanatçıları ve Kardeş Türküler’in konserleri ve Şair Sezai Sarıoğlu “Diliniz öne eğilmesin” adlı bir şiirin ardından Hrant Dink Parkı’nın açılışına geçildi.

Açılış kurdelesini, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları altında Hrant’ın eşi Rakel Dink, kızı Delal Dink, Fazıl Türk, Ali Bayramoğlu ve Mustafa Alabora kesti. Açılışa ait kurdele parçaları ise anı olarak Rakel Dink’e teslim edildi. Ardından Hrant’ın anısına park içinde yapılan anıtın üzerindeki perde Rakel Dink tarafından indirildi. Hrant Anıtı’nın açılışının ardından eşi Rakel Dink, anıta bir çelenk bıraktı. Kısa bir konuşma yapan Rakel Dink, “Bu anıt, gerçekleri hatırlatacak bir anıttır. Bir kez daha Akdeniz Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” dedi. (Diha)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.