EğitimManşet

“Bırakın profesörlüğü teknisyen bile olamaz”

0

ÖSYM Başkanı’nın başvuru dosyasındaki 40 eserden 34’ü doktora çalışmasından. Hakkında ‘Teknisyen bile olamaz’ raporu verilmiş.

ÖSYM Başkanı Ali Demir’in profesörlük dosyasındaki 40 eserden 34’ünün kendi doktora çalışmasından kes-yapıştır yöntemiyle alındığı iddia edildi. Demir’in profesörlüğü için 5 akademisyenden 4’ünün olumsuz görüş bildirdiği, bir raportörün ise Demir hakkında “Bırakın profesörlüğü teknisyen bile olamaz” dediği ortaya çıktı.

TV8’in haberine göre, İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Tekstil Bilimleri Anabilim Dalı’na profesör alınacağı duyuruldu. İTÜ Rektörlüğü 28 Aralık 1994’te ikisi üniversite dışından beş akademisyene Doç. Dr. Demir’in özgeçmişini ve çalışmalarını göndererek profesörlüğe uygun olup olmadığını sordu. Akademisyenlerden sadece biri olumlu görüş bildirdi. Buna karşın üniversite yönetimi Demir’i profesörlüğe yükseltti ve atamasını yaptı. Böylece Demir fakülteyi bitirdikten 12 yıl sonra profesör oldu.

Bilgi edinme gayretinde değil
Demir’in başvuru dosyasının ekinde yer alan 40 yayından 34’ünün kendi doktora çalışmasından alındığı belirtildi. Haberde, Demir’in profesörlük başvurusunu inceleyen akademisyenlerin raporlarındaki “Yayınların içeriği incelendiğinde Demir’in doktorasından sonra bilgi edinme gayreti içinde bulunmadığı anlaşılmaktadır. 10 bölümlük doktorasını yaklaşık 34 yayın haline getirmiştir” ifadeler aktarıldı. Rapora göre, Demir’in profesörlüğe yükseltilmesi için sunduğu dosyadaki 23. yayın için “20. yayın ile aynıdır. Sadece başlık numarası değiştirilmiştir denildi.

Raportörün incelemesinin sonunda ise “Demir’in talip olduğu Tekstil Bilimleri Anabilim Dalı’nın gerektirdiği ve bu alanda teknisyen seviyesinde çalışanların dahi bilmesi gereken temel bilgileri edinmediği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla bu kadro ile ilgili profesörlüğe yükseltilmesi hiç uygun değil” tespiti yapıldı. (TV8, Sol)

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.