LGBTİ+

Gökkuşağı bayrağı 1 Mayıs meydanında dalgalanacak

0

Kaos GL & Pembe Hayat Dernekleri 1 Mayıs’ta gökkuşağı bayrağının altında, hep birlikte yürümek için tüm lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksüeller ile dostlarını Gökkuşağı Koalisyonu kortejine çağırdı.

Kaos GL & Pembe Hayat Lezbiyen, Gey, Biseksüel Travesti, Transeksüel Dayanışma Dernekleri 1 Mayıs çağrısı yaptı.

Alanlarda “Aşk aşk hürriyet, uzak olsun nefret!” sloganıyla yürüyeceklerini belirten dernekler homofobiye, transfobiye ve nefrete karşı Ankara’da meydana çıkacak. Dernek üyeleri 1 Mayıs günü Gar önünde saat 11.00’de bir araya gelecek, ardından miting alanı olan Sıhhiye’ye yürüyecekler.

Derneklerden yapılan ortak yazılı açıklama işe şöyle:

“1 Mayıs işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününde lezbiyen,  gey, biseksüel, travesti ve transseksüeller olarak alanlarda olacağız.

Bizler emeğimizi sömüren; bedenimizi denetleyen; cinsel kimliğimizi ve yönelimimizi yok sayan; aşklarımızı hastalık, sapkınlık olarak niteleyen heteroseksist ve kapitalist düzene karşı birlikte mücadele etmek gerektiğine inanıyoruz.

Kapitalizme karşı mücadelenin, etnik, cinsel ve tüm diğer kimlik ve yönelimlerin yok sayıldığı,  farklılıkların üstünün örtüldüğü, soyut ve homojen addedilen bir sınıf dayanışması ile mümkün olmadığını düşünüyoruz. Çünkü biz emekçi lezbiyenleriz, geyleriz, transseksüelleriz; öğretmeniz, avukatız, barmeniz, öğrenciyiz, seks işçisiyiz, gündelikçiyiz, ev kadınıyız, mühendisiz, işsiziz. Bizler LGBTT bireyler olarak her yerde ayrımcılığa maruz kaldığımız, yok sayıldığımız gibi iş hayatında da ayrımcılığa maruz kalıyoruz.

Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğimiz, işe alınmama nedeni olabiliyor. Sırf eşcinsel olduğumuz için işten atılıyoruz ya da kimliğimizi saklamak zorunda kalıyoruz. Yasalardaki genel ahlak, yüz kızartıcı suç gibi muğlak ifadeler aleyhimize kullanılıyor. Bu yüzden işten çıkartılıyoruz

Neoliberal düzende emekçilerin büyük bir kısmı kayıt dışı çalışıyor.  Esnek ve güvencesiz çalışma kural haline geliyor. Seks işçiliği esnek, güvencesiz, kuralsız çalışma alanlarının başında yer alıyor. Travesti ve transseksüeller olarak, cinsel kimliğimizden dolayı ayrımcılığa uğramadan güvenli mekânlarda, her bireye tanınması gereken sosyal haklar ve sağlık güvencelerinden faydalanarak çalışabilmek istiyoruz.

Anayasanın vatandaşların yasalar önünde eşitliğini vurgulayan 10. maddesine “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği” ibareleri eklenmeli ve tüm işçi ve emekçileri etkileyen iş güvenliği yasaları ile ilgili düzenlemelerle birlikte hayata geçirilmelidir.

Cinsel yönelim ve kimliği sebebiyle LGBTT bireylerin iş hayatındaki karşılaştığı sorunlar ortadan kaldırılmalıdır. Tüm sendikalarda LGBTT komisyonları oluşturulmalı, çalışma alanlarında LGBTT hakları sendikalarca tanınmalıdır.

LGBTT bireyler her gün yaşamın her alanında ayrımcılığa maruz kalmakta, taciz edilmekte hatta cinayete kurban gitmektedir. 2007 yılında bu yana haberdar olabildiğimiz 47 LGBTT arkadaşımız öldürüldü. Toplumda ötekileştirilen yalnız bırakılan tüm bireylerin insanca yaşam hakkı için yasal ve toplumsal çalışmalarla bu ayrımcılığa ve bu ölümlere dur denilmelidir.” (Bia, Yeşil Gazete)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.