EnerjiManşet

Antakya’da nükleer karşıtlarına engelleme

0

Çernobilde meydana gelen nükleer kazanın 25. yıldönümünde yapılmak istenen anma töreni Emniyet yetkilileri tarafından engellenice nükleer karşıtları eylemlerini tepki olarak mezarlıkta gerçekleştirdiler.

Antakya’da nükleer karşıtı bir grup  Çernobil kazasının 25 sene önce olduğu 25/ 26 Nisan gecesi “Uyumuyoruz “ eylemine katılacaklardı. Datça Yeşilleri öncülüğünde ülke çapında bir çok yerde düzenlenen “Uyumuyoruz “ eylemi  Çernobil kurbanlarını anmak ve yeni Çernobiller olmasın diye uyarı yapmak amacını taşıyordu. Ancak yetkililer  Antakya Ulus Alanında yapılması planlanan   “uyumuyoruz” etkinliğine ve gece boyu Çernobil belgeselleri gösterilmesine izin vermediler.   Bunun üzerine grup etkinlikleri bürokrasiye takıldığı için  nükleer sonlarını hatırlatmak adına ve nükleer santralle  mezarlık  eşanlam taşıdığından açıklamalarını şehir mezarlığında yapmaya karar verdiler.

Antakya Çevre Koruma Derneği adına mezarlıkta yapılan açıklamada “ Çernobil’in 25. yılında, Çernobil’i unutmadık, unutmayacağız “ denildi.

 

Grup adına yapılan açıklama şöyle :

 

 

İnsan yaşamını tehdit eden, yaşamı tehlikeye atan teknolojik harika olarak bize sunulan nükleer santralleri istemiyoruz. Simdi nükleer kazaları tüp gazla, televizyon ekranlarıyla, bilgisayar ekranlarıyla bir tutan hükümetimize sesleniyoruz: Nükleer santrallerin risklerini, tehlikelerini minimalize ederek insan yaşamını tehdit ediyor ve doğanın yok olmasına göz yumuyorsunuz.

 

25 yıl önce, Çernobil nükleer reaktörünün patlamasıyla, ilk anda 30 kişi hayatını kaybetmiş ve radyoaktif bulut çok geniş bir coğrafyaya yayılmış ve bölge boşaltılarak hayalet şehirler oluşmuştu. Trakya ve Karadeniz kıyılarında doğal radyasyon düzeylerinde yükselmeler gözlendi, Karadeniz ve Trakya bölgesinde normalin 100 katı radyasyon ölçümleri yapıldı. Karadeniz Bölgesi’nde fındık ve çay ürünleri ile ilgili gerçek radyasyon ölçümleri uzun süre vatandaştan gizlendi. Sakat doğumlar Ukrayna’da % 230, Beyaz Rusya’da % 180 arttı. Halen bir milyonu çocuk olmak üzere yaklaşık 3.5 milyon insan Ukrayna’da radyasyonla kirlenmiş topraklarda doğmakta ve yaşamaktadır. Ukrayna Sağlık Bakanlığına göre kirlenmiş bölgelerdeki radyasyona bağlı hastalık oranı diğer bölgelerden % 30 fazla, sakat kalma oranı 6 kat fazladır.Çernobil’den etkilenen 380.000 kadar çocukta genetik değişikliklere rastlandı. Çernobil felaketiyle 400 bin insan zorunlu göç ettirildi, 9 milyon insan bu kazadan etkilendi ve çok büyük maddi zararlar meydana geldi. Tarihin bu en büyük nükleer felaketi unutulmadan, geçtiğimiz ay Japonya`da meydana gelen depremin ardından Fukuşima nükleer santralinin yarattığı tehlike hala geçmedi. Cernobilden kat be kat fazla radyasyon açığa çıkmış durumda. Toprak, hava, su kirlenmişken, başbakanımız ülkemizde nükleer santral kurulacağından ve sayısının artacağından söz ediyor. Yaşanan bunca felaketten sonra biz NÜKLEERDEN KORKUYORUZ VE NÜKLEER SANTRAL İSTEMIYORUZ. SİZ NÜKLEERLE YAŞAMAYA HAZIRMISINIZ?

 

Yeşil Gazete Haber Merkezi

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.