Türkiye

Seçim 2011: ÖDP sokaktaydı

0

Yüksek Seçim kurulu tarafından seçime girilmesine izin verilmeyen ÖDP üyeleri başkentte eylem yaptı. Polis biber gazıyla müdahale etti.

İstanbul

ÖDP üyeleri YSK’nin partilerine dönük veto kararını eylemlerle protesto etti. Saat 19.00’da Taksim Tramvay Durağı’nda buluşan ÖDP’liler Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüdü. “Ferman YSK’nin sokaklar bizimdir” yazılı pankart açan ÖDP üyelerine ESP, EHP ve TKP yöneticileri de destek verdi.

YSK’nin veto kararına öfkeli olan grup yol boyunca “Hırsız YSK hırsız AKP”, “YSK seçimi al başına çal”, “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları attı.

Galatasaray Lisesi önünde basına açıklama yapan ÖDP İstanbul İl Başkanı Hüseyin Atalay, partilerinin seçim dışı bırakılmasının kabul edilemez olduğunu belirterek “Partimizin ve BDP’nin bağımsız adaylarına ilişkin yaşanan süreç hukukun teferruat haline geldiğini göstermektedir” dedi.

Atalay, vetoya gerekçe olan belgeleri tamamlamalarına rağmen YSK’nin “zamanı geçti” diyerek veto kararında ısrarcı olduğunu söyledi. Atalay şöyle devam etti; “ÖDP’nin seçimlerde olmasının anlamı devrim ve sosyalizm iddiasının bu sürece taşınmasıydı. Seçimlere girme hakkımız ortadan kaldırılmış olsa da bu iddiamızı sürdüreceğiz. Yüzde 10 seçim barajı, bürokratik engellerle ve açık baskıyla devrimcilerin sesini kısarak sömürücü ve işbirlikçi düzenlerini sürdürmek isteyenler karşısında seçim sürecinde de mücadelemizden geri durmayacağız.
“Bugün AKP-cemaat Koalisyonu eliyle kurulan yeni Mübarek rejimine karşı emekçilerin, gençlerin, kadınların, işçilerin mücadelesini güçlendirerek direnmeye devam edeceğiz. Ve geleceği birlikte sokaktan kuracağız.”

1 Mayıs’ta halkı sokağa çıkmaya çağıran ÖDP üyeleri Galatasaray Lisesi önünde yarım saatlik oturma eylemi yaptı.

Ankara

YSK’nin ÖDP’nin seçimlere girmesini veto etmesi üzerine Ankara İl Örgütü bugün (22 Nisan) Yüksel Caddesi’nde bir araya geldi. “Ferman YSK’nın, sokaklar bizimdir” pankartı ve “AKP’den hesabı devrimciler soracak”, “AKP mezara halk iktidara” sloganlarıyla yürüyen ÖDP’liler YSK önünde bir açıklama gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada YSK’nin eksik belgeleri ve teslim tarihini gerekçe göstererek veto kararı verdiği, ancak BDP tarafından desteklenen bağımsız adaylara ilişkin olumlu inisiyatifin ÖDP için kullanılmadığı belirtildi.

Açıklamanın ardından yapılan konuşmalarda YSK’nin “kadın adaylardan askerlik belgesi istediği” belirtildi. Bunun üzerine askeri üniforma giymiş bir kadın, üniformayı çıkartarak YSK önüne bırakmak istedi. Polisin izin vermemesi ve gruba biber gazıyla saldırması üzerine ÖDP üyeleri de polise yumurta atarak karşılık verdi.

Gerginliğin sona ermesinin ardından ÖDP üyeleri yeniden Yüksel Caddesi’ne yürüyerek eylemini sonlandırdı.

Antalya

ÖDP Antalya İl Örgütü önünde toplanan yüzlerce kişi Attolos Heykeli’ne kadar yürüyerek YSK’nın veto kararını protesto etti.

ÖDP’ye destek vermek için gelen dernek, sendika, parti temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi, Atatürk caddesi Uçar İşhanı önünde toplanarak taşıdıkları “Ferman YSK’nın sokaklar bizimdir” pankartı ile Attalos Heykeline kadar yürüdüler..

Yol boyunca ”Yaşasın Devrimci Dayanışma” “Faşizme Karşı Omuz Omuza” “Yaşasın Halkların Kardeşliği” “Baskılar Bizi Yıldıramaz” sloganları atan eylemciler adına, ÖDP Antalya İl Başkanı Zeynel Ergen bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamasına Akdeniz Üniversitesinde sekiz öğrencinin gözaltına alınmasını kınayarak başlayan Zeynel Ergen, “Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde İbrahim Oruç’un öldürülmesini ve çıkan olayları protesto eden Akdeniz Üniversitesindeki gençlerimiz saldırıya uğramış ve sekizi göz altına alınmıştır. Rektör AKP’nin direktörü olmuştur. Rektör çocuklarımıza polis terörü uygulamaktadır. Bu uygulamasından derhal vazgeçmelidir” dedi.

Seçimlere girme hakkını kazanmış ÖDP’nin ‘eksik evrak’, ‘süre doldu’ gibi gerekçelerle seçim dışı bırakılmansının kabul edilemez olduğunu söyleyen Ergen, “ÖDP’nin seçimlerde olmasının anlamı; devrim ve sosyalizm iddiasının bu sürece taşınmasıydı. Seçimlere girme hakkımız ortadan kaldırılmış olsa da bu iddiamızı sürdüreceğiz. Yüzde 10 seçim barajı, bürokratik engeller ve açık baskıyla devrimcilerin sesini kısarak sömürücü ve işbirlikçi düzenlerini sürdürmek isteyenler karşısında seçim sürecinde de mücadelemizden geri durmayacağız” şeklinde konuştu.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.