ManşetTürkiye

Ali Demir kopyaya aşinaymış!

0

YGS’deki şifre skandalı ve sehven şifrelenme yapıldığının itiraf edilmesi sonrası tüm dikkatleri üzerine toplayan ÖSYM başkanı Ali Demir yalnızca (sehven)şifreci değil intihalci de çıktı. Ali Demir bu skandala da “sehven” imza atıp atmadığına dairse bir açıklamada bulunmadı.

TV 8’in özel haberine ve elde ettiği belgelere göre Demir, Alman Peter Latzke’nin yazdığı makaleleri 1990 yılında Teknik ve Tekstil adlı bir dergide dokuz bölüm süren bir yazı dizisi halinde kendi yazmış gibi yayınladı. Akademi dünyasında en büyük suç kabul edilen bu intihalin fark edilmesi üzerine Ali Demir bir özür yazısı da yayınladı.

TV 8’İN ÖZEL HABERİ

TV 8’in yaptığı araştırmaya göre olaylar şöyle gelişti: “Loughborough üniversitesinde doktorasını tamamlayan ama araştırma görevlisi olarak orada kalan Ali Demir 1990 yılında Türkiye’de çıkan Teknik ve Tekstil adlı dergide dokuz bölüm süren bir yazı dizisi yayınlamış.  Ne var ki,  Peter Latzke adlı gerçek Alman yazardan ilk yazıdaki kısa bir anma dışında söz edilmiyor ve  makaleler Doç Dr. Ali Demir’in kendi eseriymiş gibi gösteriliyordu.  Oysa, söz konusu olan hemen baştan aşağıya ana kaynaktan kelimesi kelimesine tercüme idi ve bir kaynağın bu şekilde kullanımı “intihal” sayılıyordu.  Bu yazıları ilk sayıdaki anmayı görmeden  Teknik ve Tekstil’de okuyanların bunların, her makalenin başında ilan edildiği üzere,  tümüyle Doç. Ali Demir’e ait olduğunu düşünmeleri kaçınılmazdı. Bu durum önce Leeds Üniversitesi’nden Prof. Mike Denton’un dikkatini çekti  Onun Loughborough  Üniversitesi yönetimine başvurması üzerine konu Tekstil Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gordon Wray’a iletildi.  Aslında büyük kısmı aynen tercüme olan yazı dizisinin bu şekilde yayınlanmasını akademik ahlak açısından kabul edilmez bulan  Dr. Wray derhal bir soruşturma başlattı.  Uzun tartışma ve görüşmelerden sonra, Dr. Demir’in kariyerini tümden bitirecek bir adım atmak yerine, akademisyen dostlarının da ricalarını kıramayarak,  onun Teknik ve Tekstil dergisinde bir özür yazısı yayınlatmasına razı oldu.  Nitekim öyle oldu.  Aslında bir çeşit itiraf olan ve dizinin 9. bölümün başında yayınlanan bu açıklamada şöyle deniyordu: “Doç Dr. Demir bu çalışma için Melland Textiberichte’den yazılı izni şimdi elde etmiş bulunmaktadır.  Yazılı izni serinin yayınlanmasından önce elde etmediği için Doç. Dr. Demir hem sayın P. M. Latzke’den hem de Melland Textilberichte’den özür diler ve verdikleri izin için de teşekkür eder.” Prof. Dr. Ali Demir’in bu “yayın”ı, basından gizlediği yayın listesine koyup koymadığı ise bilinmiyor.”

TV 8 linki: http://www.farklihaber8.com/haber/guncel/osym-baskani-ali-demir-intihal-yapti/4101.aspx

(Evrensel, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.