Dış Köşe

Seçime açık müdahale – Okay Gönensin

0

Yüksek Seçim Kurulu’nun BDP’nin desteklediği dört bağımsız adayın adaylığını reddetmesi seçime açık, tartışmasız bir müdahaledir.

Bu dört adayın yerine başka bağımsız adaylar konulması imkânı olmadığı için BDP’nin desteğindeki “blok” dört eksik milletvekili çıkaracaktır. Bu da Meclis’e girmesi ihtimali olan vekil sayısının kendiliğinden 30’un altına inmesi demektir.

Yüksek yargı BDP’nin Meclis’te kuvvetli bir grupla temsil edilmesini engellemesinin siyasi sonuçlarının kendisini ilgilendirmediğini, kendilerinin “kanunlara” bakarak karar verdiklerini söyleyecek, birçok kanun maddesi arka arkaya sıralanacak, belki geçmişten de örnekler verilecektir.
Bu kararın pratik sonucu, herkesin tahmin edebileceği gibi, BDP kaybettiği sandalyelerin AKP’ye gitmesidir.

***

Türkiye’de “hukuksuzluğu” Ergenekon davaları dolayısıyla fark edenler de öğrenmelidir ki, bu ülkede çok uzun yıllar boyunca Kürt kelimesi bile DGM’de yargılanma ve mahkûm olma nedeniydi. Kürtçe konuşmak, bölücülük suçuydu ve Kürtçe konuşan hapis cezası alırdı. “Kürt” kelimesinin geçtiği gazeteler, bu kelimeyi kullanan gazeteciler kendilerini DGM’nin karşısında bulurdu.

Bu tür uygulamalar çok azalmış olmasına rağmen, bunlara imkân veren kanunlarda gerekli değişiklikler yapılmış değildir; demokrasiden dem vuran hükümetlerin hiçbiri, şu anda görevde olan ve yenisi kurulacak olan AKP hükümeti de bunu yapmamıştır.

Bugün bütün televizyon kanallarında herkesin söylediği cümlelerin çok daha masumları yüzünden insanlar ömürlerini hapiste geçirdiler.

***

Eskinin hukuk anlayışında kalmış olan, toplumun gelişmesini göremeyen ve esas görevinin özgürlükleri değil devleti korumak olduğuna inanmış yargı düzeninin son icraatı olarak, 2011 seçimine doğrudan müdahalesinin özel bir anlamı vardır. BDP’nin temsilinin yargı müdahalesiyle düşük tutulması, barış yolunda, demokratik çözüm karşısında durmaya çalışanlar için yeni bir “haksızlık” kanıtı olarak görülecek, kullanılacaktır.

Yüksek Seçim Kurulu’nun seçime iki ay kala, BDP’den alıp AKP’ye verdiği dört milletvekilliği, “alt tarafı dört sandalye” değildir. AKP de “havadan dört sandalye geldi” diye sevinmek değil, “demokratik açılım”a bir çelme daha geldiği için tepki göstermek durumundadır.

Okay Gönensin / Vatan – 19 Nisan 2011

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.