EkolojiManşet

BAY kervanları Anadolu yollarında

0

Toprağını, suyunu, ormanlarını ve tüm canlıların yaşam hakkını korumak isteyenlerin Büyük Anadolu Yürüyüşü yeni katılımlarla gelişip güçleniyor. Eyleme hem ulusal hem de yerel basın büyük ilgi gösteriyor. NTV, Haber Türk ve Kanal B yürüyüşü ana haber bültenlerine taşırken, kervanların ulaştığı noktalarda yerel gazete ve televizyon kanalları da sürekli haber tazeliyor. Ankara’ya uzanan yolda vardıkları köy, kasaba ve kentlerde coşkuyla karşılanıp, adeta bayram havası yaratan eylemcilere, Yaşar Kemal de destek verdi. 12 Nisan tarihli Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan yazısında Yazar, Anadolu’nun toprağını suyunu satışa çıkaranlara şöyle seslendi :

“Anadolu babamızın çiftliği değildir. Size ben söylüyorum. Ben bir Anadolu köylüsüyüm. Anadolu’yu baştanbaşa gazeteci olarak dolaştım. Bu halkı iyi biliyorum. Anadolu’yu keyfiniz için bu hallere sokuyorsanız yanlışsınız. Belki siz de Anadolulusunuz da başınız dönmüştür. Öyledir herhalde, bilemiyorum, başınız dönüyorsa Allianoi’ye gidin, belki size bir ilaç bulunur.Size öğüt vermek istemiyorum, öğüt sevmem, konuşmamı öğüt saymayın. Bugün varsınız yarın yoksunuz, bu Anadolu insanları kolay bağışlamaz. Anadolu, topraklarının üstüne titrer, Kurtuluş Savaşımız’a bakın.

Bugün bir kez daha “Anadoluyu Vermeyeceğiz” diyerek yola çıkanların yolu açık olsun.”

16 Nisan itibarıyla Ankara’ya doğru ilerleyen kervanlarda son durum şöyle:

Doğu Karadeniz Kervanı

2 Nisan’da Artvin’den yola çıkan grup 15 Nisan’da Giresun’un Görele ilçesine ulaştı. Cumhuriyet Meydanı’nda grup adına basın açıklaması yapan Giresun Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ali Dursun, Türkiye`de 2023 yılına kadar kurulması düşünülen 4 bin HES tamamlandığında ülkenin enerji ihtiyacının sadece yüzde 5`inin karşılanacağını oysa sadece tüketimdeki kayıp ve kaçak giderildiği takdirde kazancın yüzde 18 olacağını söyledi. Dursun, “Anadolu’nun farklı bölgelerinden kollar harekete geçiyor, Mayıs’ta Ankara’da olacağız. Yürüyüşümüzle, doğal varlıklarımızı alınır satılır bir mal haline getirmeye çalışan kapitalist zihniyete dur demeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Güney Ege Kervanı

Yürüyüşün Güney Ege Kervanı ise 9 Nisan’da Yuvarlakçay’dan yola çıktı. 8. günde Bodrum’dan gelenlerle buluşup Muğla’ya doğru yürüyüşe geçtiler. Bodrum, Datça, Marmaris ve Köyceğiz ilçelerinden gelenler de , Muğla Sınırsızlık Meydanı’nda toplandı. Burada davul- zurnayla halay çeken grup taleplerini yeniden dile getirdi. Sloganların atıldığı, dövizlerin taşındığı gösteriye Muğlalılar da büyük destek verdi. Güney Ege Kervanı sözcüsü Berkay Kuyzu basın bildirisi okuyarak eylemlerinin Ankara’da da süreceği mesajını verdi.

Ekibe Marmaris’ten katılan yaklaşık 500 kişilik gönüllü topluluğunu “Anadolu’yu Vermeycez”, “Marmaris’i Vermeycez”, “Tabiatı bozan kanunu istemiyoruz ve doğa tanrının yazdığı bir kitaptır” yazılı pankartlar taşıdı.

Mezopotamya Kervanı

10 Nisan Pazar Hasankeyf’ten yola çıkan kervan dün Dicle Üniversitesi’nden destek için gelenlerle birlikte Dicle kıyısına indi ve saat 13:30 sularında büyük bir kitle tarafından karşılanarak Diyarbakır’a girdi. Kervanı, Büyük Şehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirtaş, Doğa Derneği başkanı Güven Eken, Emek Barış ve Özgürlük Bloğu Diyarbakır milletvekili adayı Nursel Aydoğan gibi isimlerin yanı sıra çevreciler, imamlar, muhtarlar ve halk oyunları ekipleri karşıladı. Sümerpark’a doğru yürüyüşe geçen grup “Hasankeyf’i vermeyeceğiz” diyerek Türkçe ve Kürtçe sloganlar eşliğinde yürüdü. Yoldan geçen araçlar klakson çalarak ve çevredeki yurttaşlar da alkışlayarak yürüyenlere destek verdi.

Batı Akdeniz Kervanı

Kervan, 12 Nisan’da, Kaş ve Alakır Vadi’sinden gelen gruplarla birlikte Antalya Cumhuriyet Meydanı’ndaki Attalos Heykeli önünde bir basın açıklaması yaparak yola çıktı ve dün hedefledikleri gibi Belkıs’a vardı. Belkıs yolundan 4 km yürüyüp Aspendos’a uğrayarak Köprüçay’a gelen grup burada nehirlerinin suyunu tamamen kaybetmekten korkan köylülerin dertlerini dinledi. Geceyi Sağırin’de geçirip sabah yola çıktılar ve şimdi Beşkonak’a doğru ilerliyorlar.

Doğu Akdeniz Kervanı

30-40 kilik bir ekip 16 Nisan sabahı Antakya’da Uğur Mumcu Bulvarında biraraya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyanYeşiller Partisi PM üyesi Nidal Özdemir, binlerce yıldır uygarlığın beşiği olan Anadolu’nun bugün eşi görülmemiş bir yıkımla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Dünyanın büyük yıkımın farkında olmadığını savunan Özdemir, “Dağlarımızı maden şirketleri tarafından parsellendi. Yaşamımız, nükleer ve termik santrallerle tehlike altında. Binlerce yıldır ekip biçtiğimiz tohumlar, yok olmaya başladı. Ormanlarımız parça parça yok ediliyor” diye konuştu.

Doğaya karşı yapılanlara tepkisiz ve sessiz kalmayacaklarını belirten Özdemir, çocukların geleceği ve doğanın hakları için yürüdüklerini kaydetti.

Yeni Kervanlar yola çıkmak üzere

Ege Kervanı bugün İzmir Bornova ‘dan yola çıkmak üzere son hazırlıklarını yapıyor. Trakya-Marmara ekibi 24 Nisan’da Enez’den, İç Anadolu ekibi ise 5 Mayıs’ta Avanos’tan yola çıkacak. Yeni kervanlarla ilgili gelişmeleri Yeşil Gazete’de izlemeye devam edeceğiz. Ayrıca Kervan Günlükleri, yol haritaları ve iletişim bilgileri www.anadoluyuvermeyecegiz.net adresinden takip edilebilir.

Gülden Akyol -Yeşil Gazete

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.