Sivil Toplum

Sıra Kimde İnisiyatifi tutuklamalara yönelik açıklama yaptı

0

Dün Beşiktaş Adliyesi’nde görülen ve ‘’Devrimci Karargâh Davası’’ olarak adlandırılan davanın duruşması esnasında yaşananlar ve mahkeme heyetinin tutumu, ‘’Sıra Sizde İnisiyatifini”  oluşturan bileşenler tarafından yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi.

Davanın tutuksuz sanıklarından Sultan Seçim Kubilay, dün yaşananların hukuk garabeti olduğunu iddia ederek ‘’arkadaşlarımızı her kesin gözü önünde darp ettiler, izleyici kitleyi kışkırttılar’’ dedi. İnisiyatif tarafından hazırlanan metni okuyan BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ’’dün aleni biçimde hukuk bir kez daha katledildi. Bu sadece dünle sınırlı değil demokratik hak ve özgürlüklerin kaybı, dikta yönetimi bakımından gelecekte ciddi sonuçlara neden olacaktır. Benzer bicimde KCK davasında da Kürt arkadaşlarımız tam iki yıldır sudan sebeplerle, delil olmadan alıkonulmuşlardır. Dun 12. Ceza Dairesi sanık savunmalarını almadan, onları yargılamadan, masa başında uydurmuş oldukları acık olan delillere dayalı olarak hukuk kurallarını katletti ve davayı 9. Ceza Dairesi’ndeki Devrimci Karargâh davasıyla birleştirdi ve duruşmayı 4 ay sonraya attı. Bu demektir ki arkadaşlarımız henüz savunmaları yapılmadan 7 ayın yanı sıra bir 4 ay daha tutuklu kalacaklar. Tutukluluk cezaya dönüştürülüyor. AKP medyasını, ordusunu ve yargısını yaratmıştır. Yargı cemaatlerin kontrolüne geçmiştir, karşımızda artık bir cemaat yargısı vardır’’ dedi.

Sosyalist Parti Genel Başkanı Sevim Belli, 1952’de Komünistlere yönelik tevkifat gerçekleştiğinde benzer bicimde kendilerinin ifadeleri alınmadan, Ankara’da bir askeri birlikte 2 yıl tutulduktan sonra mahkemeye çıkarıldıklarını anlattı. Belli ‘’ancak bugün dünkü garabet günlerinden daha da geri bir noktadayız. Bir ablanız olarak sizlere şunu tavsiye ediyorum, sıra sizde inisiyatifinin adı bos değil çok anlamlı. O nedenle her kes devrimcilere, Kürtlere, demokratlara yönelik büyük saldırının, bu büyük ihanetin karsısında durmalıdır’’ dedi.

Daha sonra söz alan Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Yüksel Selek’te ‘’ortada büyük bir pervasızlık var. Ortadoğu halkları ayağa kalkmışken güya model olacak Türkiye’de olan bitene şaşmamak elde değil. Türkiye’de asimilasyon uygulayıp, yurt dışında özgürlüklerden dem vurmak pervasızlık, hayasızlık. Bütün olan bitenlerin arkasında, aslında büyük bir talan söz konusu.  Doğasıyla, emeğiyle her türlü sömürü düzeninin uygulayıcısı olan hükümetin tutumlarını böyle değerlendirmek gerek. Doğasını korumak isteyen halk Büyük Anadolu Yürüyüşü’yle bu talanın karsısında duruyor. Sonunda kazanan mutlaka halklar olacak. Önümüzdeki süreçte cuntacıların ve talancıların anayasasına karsı halkın ve doğanın haklarını koruyan kendi anayasamızı hep birlikte oluşturmalıyız’’ dedi.

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Ender İmsek’ arkadaşlarının Hanefi Avcı’yla aynı davada yargılanmasının kabul edilemez olduğunu, bu kişinin İşkenceci olduğunu kendisinin belgelediğini, AKP’nin medyasını, ordusunu ve yargısını ve diğer mekanizmaları kurduğunu, bu davanın emek demokrasi özgürlük Bloğunun davası olduğunu vurguladı.

Toplantıya Kıbrıs’tan katılan Yeni Kıbrıs Partisi MYK üyesi Murat Kanatlı da KCK ve bu davada gözlemci olduğunu, adil yargılanma hakkının gasp edildiğini, konunun uluslararası boyuta taşınması gerektiğini, AKP’nin Kıbrıs ve Kürt sorunu basta olmak üzere hiç bir şeyi çözmek istemediğini, zamana oynadığını sadece kendi iktidarını pekiştirme derdinde olduğunu söyledi. ‘’Protesto ettiğimizde bize de besleme diyen bir Başbakan’la karsı karşıyayız’’ diyen Kanatlı, Türkiye’de demokrasi güçlerinin ayrı bir devlet olarak Kıbrıs’ı da gündemlerine alması gerektiğini ekledi.

Davanın tutuklularını  selamlayarak konuşmasına başlayan ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, bugüne kadar adil yargılanma hakkına dikkat çektiklerini, bundan sonra halkın meşru savunması olarak yargılayanları yargılayacaklarını, siyasallaşmış yargıya karşı direneceklerini söyledi.

Devrimci İsçi Partisi Genel Başkanı Sungur Savran’da T.C yargısının devrimcilere her zaman gaddarca davrandığını AKP’nin bu davayla bir taşla iki kus vurmak istediğini, gerçekte öteki savasın yani Kürtlerle olan savasın uzantısı olduğunu söyledi. Ama yeni dönemde ‘’Kürtlerin yanı sıra devrimciler de meclise girerek orayı sarsacaklar, Türkiye de her şeyin o kadar da kolay olmadığını gösterecekler’’ dedi.

EHP Genel Başkanı Sibel Uzun’da sıra kimde inisiyatifinin sadece bir destek değil yoldaşlık dayanışması olduğunu, 12 Eylül mahkemelerinde bile raconun bu kadar seviyesiz olmadıgına vurgu yaptı.

Son olarak konuşan Sosyalist Parti Hareketi Eşsözcüsü Yeliz Dinçer ve Toplumsal Özgürlük Platformu yöneticisi Halit Elçi, bu tutuklamanın basit bir adli hata olmadığını politik alanın kriminalize edildiğini, 200 yıllık insanlık kavramları olan demokrasi, özgürlük, insan hakları, adil yargılanma hakkı gibi kavramların hiçe sayılarak hukukun ayaklar altına alındığına dikkat çekerek, herkesi sırayı bozmak için ortak dayanışmaya çağırdı.

Hüseyin Güngör

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.