ManşetTürkiye

Seçim 2011: Kadın adaylar yine azınlıkta kaldı

0

12 Haziran 2011 Genel Seçimleri için aday listeleri ortaya çıkarken, Türkiye başka bir gerçeğiyle de karşı karşıya kaldı. Meclis bu dönem de erkek, bu dönem de yaşlı.

İktidar partisi olan AKP’de kadın adayların tüm adaylara oranı sadece %14.18. Tabii bu tüm adaylar içerisinde olduğu için kesin seçilebilecek noktalarda olan aday sayıları düşünüldüğünde bu sayı daha da azalıyor.

Anamuhalefet partisi olan CHP’de sayı biraz daha yüksek görünse de, eşitlik sınırının çok uzağında. 109 adayı kadın olan CHP’de 38-40 civarında adayın meclise girebileceği konuşuluyor.

Barajı aşıp aşmayacağı konuşulan MHP’de ise durum geçen döneme göre ileri olsa da; trajikomik rakamlar göze çarpıyor. Geçen dönem toplam 2 kadın milletvekili olan MHP, bu dönem 63 kadın aday gösterdi.

Mecliste grup kurması muhtemel olan bir diğer parti de BDP. Geçen dönem mecliste toplam 7 kadın milletvekili bulunan BDP’nin, bu seçimde bu sayı 10 civarına çıkarabileceği ve aday gösterme oranı %20’lerde olsa da, milletvekili oranını %25-30 bandına yükseltebileceği yüksek ihtimal.

Bu partiler dışında, genel rakamlara bakıldığında da durum bazı partilerin gayretlerine karşın çok da farklı değil.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.