EmekManşet

Samsun’da tütün işçilerine ağır müdahale

0

British-American Tobacco (BAT) Samsun sigara fabrikasında işten atmalar sonrasında başlayan eylemi engelleme çabaları sürüyor. Polis de emperyalist sigara tekelinin yanında işçilere saldırmaya devam ediyor.

Direnişin 13. gününde işçilere saldıran polis onlarca işçiyi gözaltına alarak düğün salonuna hapsetti. İşçilerin fabrikayı boşaltmaya zorlanması üzerine işçiler fabrikayı boşaltmayacaklarını belirterek işleri ve ekmekleri için  mücadele edeceklerini ifade ettiler.

İşten atılan işçilerin geri alınması gerektiğini söyleyen işçilerin bu sözleri üzerine polis yetkilileri fabrikadan ayrıldı ancak kısa süre sonra fabrika önüne Çevik Kuvvet yığınak yapmaya başladı. Fabrikaya girmek isteyen polise işçiler ve onlara destek için fabrika önüne gelenler engel olmaya çalıştı. Bazı işçiler polis araçlarının önüne yattı. Burada biber gazı ve coplarla işçilere saldıran polis, barikatı yararak fabrikaya girdi. Arbedede yaralananlar ve gözaltılar oldu. 4 işçi ve destek verenlerden 3 kişi gözaltına alındı.

Fabrika içindeki işçilerin direnmesi üzerine polis zor kullanarak buradaki işçileri polis araçlarına doldurarak ilçe merkezindeki bir düğün salonuna doldurdu. Fabrika girişinde kalan işçiler aileleri ve destekçileri tekrar toplanarak fabrika girişinde eylemlerine devam ettiler. Ardından KESK üyeleri ve kitle örgütlerinden bir grup fabrika önüne gelerek işçilere destek verdi.

Burada kitleye seslenen KESK yöneticileri,  işçilere yapılan saldırıyı kınadıklarını,  işçilerin direnişini sonuna kadar  destekleyeceklerini söylediler. Düğün salonunda tutulan işçiler ifadeleri alınarak serbest bırakıldı. Bırakılan işçiler tekrar fabrika önüne gelerek eylemlerine burada devam ettiler. Dışardan gözaltına alınanlardan 6’sı da gece saat 03.00’te serbest bırakıldı.

Düğün salonuna götürülenlerden Tek Gıda-İş genel merkez yöneticisi  Suat Karlıkaya, sendika üyesi olmayan işçilerin de sendikaya üye olmak istediklerini belirtti. İşçilerin birliklerini koruduğunu kaydeden Karlıkaya, diğer emek örgütleriyle birlikte direnişi genişleterek devam ettireceklerini ifade etti.

Çevik Kuvvet polislerinin de patronun çıkarları için fabrika önündeki nöbetleri sürüyor. (Evrensel)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.