ManşetTürkiye

Liseliler YGS’ye Karşı Sokakta

0

YGS’de şifre iddiaları üzerine Facebook ve Twitter üzerinden örgütlenen öğrenciler, haftasonu 19 ilde birden protesto yürüyüşleri düzenledi. On binlerce öğrencinin katıldığı yürüyüşlerde AKP, ÖSYM ve YÖK öğrencilerin başlıca hedefleriydi.

27 Mart’ta yapılan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) şifre iddialarının ardından lise öğrencilerinin protesto gösterileri devam ediyor. Dün (10 Nisan) 19 ilde düzenlenen gösterilerde, on binlerce genç, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu (ÖSYM) ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) aleyhine sloganlarla yürüdü. İstanbul’da, Taksim tramvay durağında toplanan 5000’i aşkın genç Tünel’e kadar yürürken Ankara’da Bakanlıklar’a doğru yürümek isteyen öğrencilere polis göz yaratıcı bomba ile müdahale etti. İzmir’de ÖSYM önünde toplanan binlerce öğrenci, ÖSYM binasını yumurta yağmuruna tuttu.

İstanbul: Öğlen saat 12.30’da Taksim Meydanı’nda bir araya gelen 5 bini aşkın liseli, “Şifre değil, Parasız eğitim sınavsız üniversite istiyoruz” yazılı pankart arkasında Tünel’e doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında sık sık oturma eylemi yapan kalabalık, “Mod medyan değil hodri meydan”, “Yandaşa güzellik sınavı”, “ÖSYM bir kere de hak yeme”, “Yeter ulan isyan var” yazılı pankartlar taşıdı.

Tünelde liseliler adına basın açıklamasını okuyan Mihrişah Esen, ÖSYM Başkanı Ali Demir, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ı istifaya davet etmesi gerektiğini söyledi. Esen, sözlerine şöyle devam etti:

“Şifre skandalı aydınlatılmalı, soruları dağıtanlar ve yararlananlar cezalandırılmalıdır. Baştan sona hatalı bir sistem olan sınav kaldırılmalı, yerine öğrencileri sınavsız sokacak bir sistem getirilmelidir. Sınavları da eğitim sistemleri de çökmüştür. Yalanlarının altında kalmışlardır”

Eylemlere devam edeceklerini duyuran liseliler, etkinlik takvimini Facebook üzerinden belirleyeceklerini ve açıklayacaklarını söyleyerek eylemi sonlandırdı.

Ankara: Abdi İpekçi Parkı’nda toplanan 10 bin civarı genç, Sakarya Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Dev-Lis, Liseli Öğrenci Birliği, Liseli Hareket, Özgür Lise, Odak ve Genç-Sen’in de içerisinde bulunduğu grup “Parasız eğitim, sınavsız üniversite”, “Biz de tesadüfen buradayız”, “Cemaat yandaşı olmadığımız için mi şifreden haberimiz yok”, “Hadi bize masal anlat ÖSYM, anlat ki tüm Türkiye anlasın” pankartları taşıdı. Sakarya Caddesi’ne gelindiğinde Gülen cemaatine yakın Maltepe Dershanesi önüne gelen grup, “İşte burası şifreci yuvası” sloganı atarken, polis dershanenin önüne barikat kurarak koruma altına aldı.

Liselilerin büyük çoğunluğu Sakarya Caddesi’nde eylemlerine son verirken Liseli Öğrenci Birliği, Odak ve Kızıl Hareket üyesi liseliler Yüksel Caddesi üzerinden tekrar Milli Eğitim Bakanlığı’na yürümek istedi. Gaz bombaları ve plastik mermiler ile liselilere müdahale eden polisin Konur Sokak’a attığı çok sayıda gazdan yüzlerce kişi etkilendi. Kafelerin içine ve Halkevleri Genel Merkezi’nin bulunduğu binanın içine de gaz yağdıran polis, Meşrutiyet Caddesi’ne kadar liselileri takip etti.

İzmir: Konak Eski Sümerbank önünde saat 12.30’da toplanan 5 bine yakın liseli, buradan ÖSYM İzmir Hizmet Binası önüne geldi. Burada kalemlerini kıran liseliler, ÖSYM binasını yumurta yağmuruna tuttular.

“Şifresiz, hilesiz sınav”, “Demokratik, laik, sınavsız, parasız, anadilde bilimsel eğitim”, Hüseyin Ç. Gitti, Nimet Ç. Gitsin Behzat Ç. Gelsin”, “Şifre=AKP+Cemaat” pankartlarını taşıyan kalabalık adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen 6 Nolu Şube Başkanı Duran Sınacı, “Sınavda kız ve erkek öğrencileri haremlik selamlık şekilde sınava tabi tutan, eğitim emekçilerine potansiyel kopyacı muamelesi yaparak, onurunu kıran ÖSYM sınavda da şifreler ile belli bir kesime avantaj sağlamıştır. Yıllarca emek harcayarak ders çalışan öğrencilere, onların geleceği için dershanelere para veren velilere yapılan haksızlığa göz yuman Milli Eğitim Bakanı ve hükümet yetkilileri öğrencilere ve onların velilerine hesap vermelidir” şeklinde konuştu.

Antalya: Türkiye Komünist Partisi(TKP) üyesi bir grup, cumartesi günkü YGS eylemi sırasında kendilerini yuhalayan ve fotoğraflarını çeken Antalya Vali Yardımcısı Metin Borazan’ı istifaya davet etti.  Ellerinde vali yardımcısı Metin Borazan’nın yuhalama fotoğraflarını taşıyan grup basın açıklaması yaptı.

Adana: Bir grup lise öğrencisi, YGS soru kitapçıklarında şifreleme yapılmasını, yol kapatıp, soru kitapçıklarını yırtarak protesto etti. Davul zurna eşliğinde halay da çeken öğrenciler, “Geleceğimizin şifrelenmesini istemiyoruz” diyerek YGS sınavının iptalini istedi.

Hakkari: Belediye Başkanlığı önünde toplanan lise öğrencileri, Hastane Caddesi’nden Hakkari Üniversitesi Rektörlüğü binası önüne kadar yürüdü. Burada yapılan açıklamanın ardından öğrenciler, soru kitapçıklarını yakarak ellerindeki kalemleri kırdı ve oturma eylemi yaptı.

Karabük: Albay Karaoğlanoğlu Caddesi’nde toplanan grup, pankartlar açarak ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in istifasına yönelik sloganlar attı. Ellerinde dövizlerle yürümek isteyen öğrencilere polis izin vermedi. YGS’ye giriş belgelerini yakan öğrenciler olaysız dağıldı.

Bursa: Şehreküstü Meydanı’nda bir araya gelen lise öğrencileri, ellerindeki pankartlarla YGS’deki şifre iddialarına göndermede bulunarak, düdük çaldı. Yoldan geçen bazı vatandaşlar da gençlere destek verdi.

Eskişehir: Lise öğrencilerine, öğrenci velileri ve Eğitim Sen üyeleri de eşlik etti. Eski bakanlardan Ercan Karakaş’ın da destek verdiği eylemde eğitimin parasız olması, üniversite sınavının kaldırılması gerektiği vurgulandı.

Diyarbakır: Yüzlerce öğrenci Yenişehir ilçesinde sağanak yağmura rağmen yürüyüş düzenleyerek protesto yürüyüşü düzenledi. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı yürüyüş sırasında öğrenciler sık sık, “Amed uyama öğrencine sahip çık” sloganı attı. (Bia)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.